V Hostíně u Vojkovic oficiálně začala sklizeň chřestu, oproti loňsku o několik dní dříve. Letos bude větší podíl fialového chřestu, což je speciální odrůda s vyšším obsahem cukru. Z celkové úrody ale tvoří jednotky procent. Minulý rok jsme sklidili v čisté produkci 280 tun, letos očekáváme stejné množství, řekl při zahájení sklizně jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář.
Loni začala v Hostíně oficiálně sklizeň 19. dubna, proti předchozím letům to bylo později. Důvodem bylo nejen chladnější počasí, ale i problém s odbytem v důsledku pandemie covidu, která značně dopadla i na provozy v gastronomii. Podle Šafáře se nyní situace k době před pandemii nevrátila a odběr restaurací je nižší, proto převážnou část úrody společnost prodává skrze supermarkety. „Letos už třetí rok jsme odpískali export do zahraničí,“ uvedl Šafář. Důvodem je právě nejistota v gastroprůmyslu, například i v Německu, a také ceny dopravy.
Hostínská farma využívá ukrajinské pracovníky, část z nich tvoří zdejší dlouhodobě ubytovaní uprchlíci. V plné sezoně pak potřebuje až 200 lidí, využije například i dělníky z Bulharska, kteří se při sklizni už opakovaně osvědčili.
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Hostíně upozornil na problematiku marží v některých supermarketech, které přestože se ceny u zemědělců a potravinářů příliš nezměnily, výrazně zdražily. Nekula už ve středu oznámil, že ministerstvo chce vést dohled nad maržemi u vybraných potravin.
Za několik týdnů se ke stávající sklizni bílého chřestu přidá sklizeň zeleného. Letos se budou konat i tradiční chřestové slavnosti, a to 14. května.
ČTK