• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Sklizeň chřestu letos začala později než loni, nebyly slunečné dny

21. 4. 2023Rostlinná výrobazdenekmakovicka

Sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic letos začala zhruba o deset dní později než loni, nebyly slunečné dny. Nyní je ideální počasí. Export kvůli zvýšeným nákladům na dopravu nebude. Pracovníků má nyní společnost Český chřest dostatek, část vypadla, ale podařilo se najít další, řekl při dnešním oficiálním zahájení sklizně jednatel společnosti Jiří Šafář.

Chřest se bude letos v okolí Hostína sklízet zhruba ze 180 hektarů ploch. „Vlivem budoucnosti jsme šli dolů, o 20 hektarů jsme ponížili plochy,“ uvedl Šafář. Podle něj situaci pěstitelů komplikuje nejistota ohledně dotačních podmínek i odbytu, který značně ovlivňují obchodní řetězce. Společnost přímo letos zdražila o několik korun. Kilogram chřestu bude stát podle jakosti od 80 do 220 Kč.

Podle Šafáře by bylo sice možné v zahraničí na základě poptávky prodat třeba 30 procent úrody, ale ve výsledku by to mohlo být kvůli růstu nákladů i komplikované logistice ztrátové. Firma by se navíc musela vypořádat s administrativní zátěží a odlišnými podmínkami pro pěstování a prodej chřestu v jiných zemích.

Šáfář míní, že by měly být stejné ekologické nároky na chřest vypěstovaný v tuzemsku i na ten dovezený. Přirovnal to k současné situaci u dovezeného ukrajinského obilí, které je sice levnější, ale bylo vypěstované za odlišných podmínek než tuzemské.

V Hostíně také spouští jako jediní v České republice rozsáhlou produkci křenu. V posledních dvaceti letech jsou tuzemští zákazníci závislí na jeho dovozu. Sklízet by se letos mělo z asi 25 hektarů, příští rok by se farmáři rádi dostali podle Šafáře až ke 40 hektarům. „Rádi bychom se dostali na 30 až 50 procent českého dovozu,“ doplnil jednatel.

Chuť tuzemského křenu je oproti zahraniční konkurenci podle Šafáře výrazně ostřejší. Způsobuje to vyšší obsah hořčičných olejů. Zároveň je v něm řada zdraví prospěšných látek včetně minerálů a vitaminů. Říká se mu proto český ženšen. „Obsahuje například třikrát více vitaminu C než citron,“ popsal Jan Charvát ze společnosti Český chřest. Křen v Hostíně pěstují v ekologickém režimu.

ČTK

: chřest

Related Posts

Největší pěstitel chřestu v ČR kvůli nedostatku Ukrajinců nesklidil pětinu ploch

1. 9. 2022zdenekmakovicka

Sklizeň chřestu v Hostíně poznamenal i nedostatek brigádníků

23. 8. 2020zdenekmakovicka

Sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic začne oproti loňsku později

30. 3. 2021zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (25)
  • Politika a ekonomika (559)
  • Potravinářství (16)
  • Rostlinná výroba (569)
  • SR (85)
  • Upoutávka na číslo (53)
  • Živočišná výroba (221)
  • Zprávy (30)

Latest Listings

  • Mechanizátor /Organizátor rostlinné výroby /předák
  • Poptávka kulatina KPZ
  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací

Štítky

Agrární komora Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Hraboši Jablka Jahody Jarní práce Kukuřice Maso Meruňky Mléko Mrazy mák Obchod Obilí Ovoce podnik Potraviny Potravinářství Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Ukrajina Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Žně

E-shop

  • Knihy (9)
  • Předplatné (2)
Červen 2023
Po Út St Čt Pá So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Kvě    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.