Sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic letos začala zhruba o deset dní později než loni, nebyly slunečné dny. Nyní je ideální počasí. Export kvůli zvýšeným nákladům na dopravu nebude. Pracovníků má nyní společnost Český chřest dostatek, část vypadla, ale podařilo se najít další, řekl při dnešním oficiálním zahájení sklizně jednatel společnosti Jiří Šafář.
Chřest se bude letos v okolí Hostína sklízet zhruba ze 180 hektarů ploch. „Vlivem budoucnosti jsme šli dolů, o 20 hektarů jsme ponížili plochy,“ uvedl Šafář. Podle něj situaci pěstitelů komplikuje nejistota ohledně dotačních podmínek i odbytu, který značně ovlivňují obchodní řetězce. Společnost přímo letos zdražila o několik korun. Kilogram chřestu bude stát podle jakosti od 80 do 220 Kč.
Podle Šafáře by bylo sice možné v zahraničí na základě poptávky prodat třeba 30 procent úrody, ale ve výsledku by to mohlo být kvůli růstu nákladů i komplikované logistice ztrátové. Firma by se navíc musela vypořádat s administrativní zátěží a odlišnými podmínkami pro pěstování a prodej chřestu v jiných zemích.
Šáfář míní, že by měly být stejné ekologické nároky na chřest vypěstovaný v tuzemsku i na ten dovezený. Přirovnal to k současné situaci u dovezeného ukrajinského obilí, které je sice levnější, ale bylo vypěstované za odlišných podmínek než tuzemské.
V Hostíně také spouští jako jediní v České republice rozsáhlou produkci křenu. V posledních dvaceti letech jsou tuzemští zákazníci závislí na jeho dovozu. Sklízet by se letos mělo z asi 25 hektarů, příští rok by se farmáři rádi dostali podle Šafáře až ke 40 hektarům. „Rádi bychom se dostali na 30 až 50 procent českého dovozu,“ doplnil jednatel.
Chuť tuzemského křenu je oproti zahraniční konkurenci podle Šafáře výrazně ostřejší. Způsobuje to vyšší obsah hořčičných olejů. Zároveň je v něm řada zdraví prospěšných látek včetně minerálů a vitaminů. Říká se mu proto český ženšen. „Obsahuje například třikrát více vitaminu C než citron,“ popsal Jan Charvát ze společnosti Český chřest. Křen v Hostíně pěstují v ekologickém režimu.
ČTK