• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Produkce masa na jihu Moravy klesla zejména u vepřového, nižší byl i chov prasat

12. 8. 2022Živočišná výrobazdenekmakovicka

Produkce masa v Jihomoravském kraji v letošním prvním pololetí v meziročním srovnání klesla na 14.300 tun, což je o 709 tun méně než v prvním pololetí loňského roku. Zatímco výroba hovězího a telecího masa meziročně vzrostla, produkce vepřového se snížila. Obdobně se vyvíjejí také chovy hospodářských zvířat v kraji. Zatímco stavy skotu chovaného v kraji v prvním pololetí rostly, počet chovaných prasat poklesl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo krajské pracoviště Českého statistického úřadu.

Produkce jiného než drůbežího masa na jihu Moravy byla v prvním pololetí pátá nejvyšší mezi kraji, největším producentem je Jihočeský kraj. Převažující část masa vyrobeného na jihu Moravy bylo vepřové, které tvořilo 87,9 procenta, téměř osmina vyprodukovaného objemu masa v kraji připadla na hovězí a telecí.

„Množství hovězího a telecího masa vyrobeného v lednu až červnu letošního roku představovalo 1700 tun jatečné hmotnosti, meziročně vzrostlo o 116 tun, tedy o 7,3 procenta. Vepřového masa bylo v kraji vyprodukováno 12.600 tun, což je o 826 tun a tedy 6,3 procenta méně než v loňském roce,“ uvedla Zuzana Švehlíková z Krajské správy ČSÚ v Brně. Vzrostla také produkce skopového a kozího masa, a to o 54 procent na tři tuny.

Stejný trend jako produkce masa vykazuje i vývoj chovů prasat a skotu. Zatímco chovatelé na jihu Moravy měli na konci prvního pololetí v chovech více než 66.000 kusů skotu, což je meziročně o 3000 a tedy 5,2 procenta více, počet chovaných prasat v kraji se meziročně snížil. Zemědělci jich ke konci pololetí chovali 111.300, což je o 19.000 a tedy 14,6 procenta méně než v loňském roce.

Spolu s počty chovaného skotu vzrostla na jihu Moravy také produkce mléka, dosáhla 103 milionů litrů při průměrné denní dojivosti 26,23 litru. Objem vyrobeného mléka tak meziročně stoupl o 5,2 milionu litrů a tedy o 5,3 procenta. V krajích se průměrná denní dojivost pohybovala v rozmezí od 20,29 litru v Karlovarském kraji po 26,67 litru ve Zlínském kraji, krajská hodnota byla v republikovém žebříčku čtvrtá nejvyšší.

ČTK

: Maso

Related Posts

Zemědělci: Chovy prasat, krav a drůbeže jsou ztrátové, budou se omezovat

29. 11. 2021zdenekmakovicka

Výroba masa byla loni nejvyšší za posledních osm let

1. 2. 2021zdenekmakovicka

V Česku po roce a tři čtvrtě klesla výroba masa, meziročně o 1,5 procenta

11. 5. 2022zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (29)
  • Politika a ekonomika (649)
  • Potravinářství (19)
  • Rostlinná výroba (646)
  • SR (92)
  • Upoutávka na číslo (53)
  • Živočišná výroba (232)
  • Zprávy (31)

Latest Listings

  • Obchodní zástupce na částečný či plný úvazek
  • KOORDINÁTOR ROZVOJE HNOJIV
  • Mechanizátor /Organizátor rostlinné výroby /předák
  • Poptávka kulatina KPZ
  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací

Štítky

Agrofert Agrární komora Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Hraboši Jablka Jahody Jarní práce Kukuřice Maso Ministerstvo Mléko mák Obchod Obilí Ovoce podnik Potraviny Potravinářství Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Ukrajina Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Žně

E-shop

  • Knihy (9)
  • Předplatné (2)
Září 2023
Po Út St Čt Pá So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
« Srp    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.