Produkce masa v Jihomoravském kraji v letošním prvním pololetí v meziročním srovnání klesla na 14.300 tun, což je o 709 tun méně než v prvním pololetí loňského roku. Zatímco výroba hovězího a telecího masa meziročně vzrostla, produkce vepřového se snížila. Obdobně se vyvíjejí také chovy hospodářských zvířat v kraji. Zatímco stavy skotu chovaného v kraji v prvním pololetí rostly, počet chovaných prasat poklesl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo krajské pracoviště Českého statistického úřadu.
Produkce jiného než drůbežího masa na jihu Moravy byla v prvním pololetí pátá nejvyšší mezi kraji, největším producentem je Jihočeský kraj. Převažující část masa vyrobeného na jihu Moravy bylo vepřové, které tvořilo 87,9 procenta, téměř osmina vyprodukovaného objemu masa v kraji připadla na hovězí a telecí.
„Množství hovězího a telecího masa vyrobeného v lednu až červnu letošního roku představovalo 1700 tun jatečné hmotnosti, meziročně vzrostlo o 116 tun, tedy o 7,3 procenta. Vepřového masa bylo v kraji vyprodukováno 12.600 tun, což je o 826 tun a tedy 6,3 procenta méně než v loňském roce,“ uvedla Zuzana Švehlíková z Krajské správy ČSÚ v Brně. Vzrostla také produkce skopového a kozího masa, a to o 54 procent na tři tuny.
Stejný trend jako produkce masa vykazuje i vývoj chovů prasat a skotu. Zatímco chovatelé na jihu Moravy měli na konci prvního pololetí v chovech více než 66.000 kusů skotu, což je meziročně o 3000 a tedy 5,2 procenta více, počet chovaných prasat v kraji se meziročně snížil. Zemědělci jich ke konci pololetí chovali 111.300, což je o 19.000 a tedy 14,6 procenta méně než v loňském roce.
Spolu s počty chovaného skotu vzrostla na jihu Moravy také produkce mléka, dosáhla 103 milionů litrů při průměrné denní dojivosti 26,23 litru. Objem vyrobeného mléka tak meziročně stoupl o 5,2 milionu litrů a tedy o 5,3 procenta. V krajích se průměrná denní dojivost pohybovala v rozmezí od 20,29 litru v Karlovarském kraji po 26,67 litru ve Zlínském kraji, krajská hodnota byla v republikovém žebříčku čtvrtá nejvyšší.
ČTK