Porážka skotu i prasat na jatkách v Plzeňském kraji se za loňská první tři čtvrtletí meziročně zvýšila o 10,6 procenta na 15.300 tun jatečné hmotnosti. U vepřového, které dlouhodobě v regionu vede, meziročně vzrostla o více než 12 procent na 9247 tun, u hovězího o necelých devět procent na 6048 tuny. Region se na výrobě hovězího masa v ČR podílel 11,4 procenty, u porážky prasat byl tento podíl 5,6 procenta. Vybrané ukazatele zveřejnil Český statistický úřad v Plzni.
Od počátku roku do konce září porazila jatka 19.600 kusů skotu, meziročně o sedm procent víc, největší početní nárůst proti předloňsku byl u býků. Kraj tak byl ze 14 regionů ČR třetí za Pardubickým krajem s 43.500 kusy a Vysočinou (37.000), v obou těchto krajích ale porážka skotu meziročně mírně klesla. Průměrná živá hmotnost skotu činila v Plzeňském kraji 580 kilogramů, což bylo v průměru o 2,6 kg víc v porovnání s průměrnou hodnotou v ČR. U býků to bylo o 5,2 kg méně než u průměru ČR.
U porážky prasat v regionu zaznamenali statistici za loňská tři čtvrtletí nárůst o 11,5 procenta na 98.300 kusů. Průměrná živá hmotnost prasat bez prasnic a kanců činila 121 kilogramu na kus, a převýšila tak průměr ČR o 3,2 kg. Nejvíce poražených prasat evidovali v Jihočeském kraji (426.000 kusů), region tak reprezentuje čtvrtinu republikové produkce.
V Plzeňském kraji bylo naopak meziročně o 26 procent méně porážek ovcí, u jehňat klesl počet porážek o 12,4 procenta. Od ledna do září roku 2021 skončilo na jatkách 481 ovcí, z toho 333 jehňat. Výroba skopového a zároveň kozího masa v kraji poklesla téměř o pětinu na sedm tun jatečné hmotnosti, a podílela se tak necelými osmi procenty na výrobě tohoto druhu masa v ČR. Největší producent skopového a kozího masa byl Zlínský kraj, který reprezentuje 26 procent celorepublikové produkce.
Nejvyšší regionální výroba masa bez drůbežího byla loni v Plzeňském kraji v březnu.
ČTK