Výroba masa v Česku v letošním prvním čtvrtletí dosáhla 109.381 tun, meziročně to bylo o 0,8 procenta více. Po třech letech poklesu se mírně zvýšila produkce vepřového masa. Výroba hovězího a drůbežího zůstala na podobné úrovní jako v loňském prvním čtvrtletí. Výkup mléka se meziročně zvýšil o 3,2 procenta na téměř 807 milionů litrů. V tiskové zprávě to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
„Po třech letech poklesu se v 1. čtvrtletí letošního roku zvýšila výroba vepřového masa, a to nejen na jatkách, ale vyšší byly i dodávky jatečných prasat ze zemědělských podniků k porážkám v České republice i v zahraničí,“ uvedla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Vepřového masa se od ledna do konce března vyrobilo 51.183 tun, což je meziročně o 2,1 procenta více. Výroba drůbežího masa klesla o půl procenta na 40.721 tun a hovězího se vyprodukovalo 17.437 tun, o 0,1 procenta méně.
Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat v prvním čtvrtletí meziročně stouply o tři procenta. Průměrná cena dosáhla 39,85 koruny za kilogram živé hmotnosti nebo 51,81 koruny za kilogram jatečné hmotnosti. Naopak ceny jatečných kuřat meziročně klesly, byly nižší o 7,7 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,24 koruny za kilogram v živém. Ceny jatečného skotu byly meziročně nižší o 0,7 procenta. Chovatelé dostali v průměru 59,39 koruny za kilogram v živém nebo 108,1 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti.
Ceny zemědělských výrobců mléka byly podle statistiků vzhledem ke zvýšené základně v loňském prvním čtvrtletí meziročně nižší o 17,2 procenta. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,90 koruny za litr.
„Předběžně kalkulovaná spotřeba masa se ve sledovaném čtvrtletí rovněž zvýšila. Ovlivnila ji nejen vyšší produkce na našich jatkách, ale také zvýšený dovoz jak vepřového, tak drůbežího i hovězího. Nejvíce vzrostla spotřeba drůbežího masa,“ dodala vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.
ČTK