Výroba masa v Královéhradeckém kraji za první tři čtvrtletí loňského roku meziročně klesla o jedno procento na 25.150 tun. Navázala tak na obdobný pokles v celém roce 2022. Mezi lety 2012 až 2021 výroba masa v kraji trvale rostla. V celé ČR výroba masa za loňský leden až září klesla téměř o pět procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.
Pokles produkce loni v Královéhradeckém kraji zaznamenala výroba vepřového i hovězího masa. Produkce hovězího masa klesla o čtyři procenta na 3631 tun, výroba vepřového se snížila o 0,7 procenta na 21.516 tun. Skopového a jehněčího masa loni jatka a řezníci zpracovali do půl tuny, za celý rok 2023 to byly dvě tuny. Drůbeží maso statistici do bilance nezahrnují.
Přes pokles patří podniky v Královéhradeckém kraj mezi přední výrobce masa v ČR. Vyšší produkci na úrovni 38.500 tun loni od ledna do konce září vykázaly jen podniky v Jihočeském kraji. Za Královéhradeckým krajem byly s 24.700 tunami podniky v Praze a Středočeském kraji, které ČSÚ vykazuje společně. Na výrobě masa v celé ČR se hradecký kraj do konce loňského září podílel téměř 13 procenty.
Zatím nejvíce masa se vyrobilo v novodobé historii Královéhradeckého kraje v roce 2000, a to 37.151 tun. Pak šla produkce postupně dolů až na 19.016 tun v roce 2011. Následoval trvalý vzestup výroby až na 35.075 tun v roce 2021. V roce 2022 přišel pokles pod 35.000 tun.
Podle Svazu chovatelů prasat chov výrazně ovlivňují dovozy ze zahraničí, což vedlo k poklesu soběstačnosti ČR pod 50 procent. Ředitel svazu Jan Stibal loni v listopadu uvedl, že v posledních dvou letech prodělali čeští chovatelé i přes započtení dotací přes dvě miliardy korun. Do Česka se podle svazu dováží přes 80 procent vepřového masa z Německa, Španělska, Polska nebo Belgie. V EU jsou podle svazu podniky, které za rok poráží až osm milionů prasat, což je čtyřnásobek roční produkce v celé ČR.
ČTK