Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni mírně klesla. Zastavil se tak trend trvalého růstu produkce trvající od roku 2012 do roku 2021. Bez drůbežího vyrobily loni masokombináty v regionu 34.761 tun masa, meziročně to bylo o jedno procento méně. V celé zemi výroba masa loni klesla o 4,3 procenta na 277.400 tun. Hradecký kraj byl mezi kraji loni třetím největším producentem masa v ČR, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.
Za loňským poklesem produkce masa v hradeckém kraji stojí snížení výroby hovězího masa o osm procent na 5094 tun. Snížení v hovězím tak nevyrovnalo ani mírné zvýšení výroby vepřového masa o 0,4 procenta na 29.663 tun. Skopového a jehněčího masa loni jatka a řezníci zpracovali dohromady dvě tuny, předloni to byly čtyři tuny. Výroba koňského masa loni klesla z šesti na dvě tuny.
Zatím nejvíce masa se vyrobilo v novodobé historii Královéhradeckého kraje v roce 2000, a to 37.151 tun. Pak šla produkce postupně dolů až na 19.016 tun v roce 2011. Následoval trvalý vzestup výroby až na předloňských 35.075 tun.
Podíl Královéhradeckého kraje na výrobě masa v Česku loni mírně vzrostl. Na celostátní produkci masa se kraj podílel 12,5 procenta, zatímco v roce 2021 to bylo 12,1 procenta. Největšími tuzemskými výrobci masa jsou tradičně podniky z Jihočeského kraje, které ho loni dodaly téměř 54.000 tun. Před hradeckým krajem byly výrobou masa ještě podniky v Praze a Středočeském kraji, které ČSÚ vykazuje společně.
ČTK