V Plzeňském kraji se v loňském roce meziročně zvýšily stavy jatečného skotu, ale klesla produkce jatečných prasat a drůbeže. Snížila se výroba mléka a snáška vajec, vzrostla průměrná roční dojivost na jednu dojnici a průměrná roční snáška vajec na nosnici, v níž byl region v mezikrajském porovnání nejlepší, řekl ředitel krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Plzni Miloslav Chlad. Meziročně se zvýšil počet odchovaných telat i selat.
Živočišná výroba zůstala významným odvětvím, dodal Chlad. Tvoří zhruba 44 procent z celkové zemědělské produkce, což je druhé místo v porovnání s ostatními 13 kraji. Nejvyšší podíl živočišné produkce, přes 46 procent, je v Pardubickém kraji, nejnižší v Ústeckém, necelých 15 procent, v celé ČR je to 32 procent. Za posledních deset let byla v kraji živočišná produkce nejvyšší v roce 2017, kdy činila 49 procent, a od té doby postupně klesá.
„Pokles zemědělské produkce ovlivňuje řada faktorů. Jedním z nich je cenový vývoj na světových trzích, řízený poptávkou a nabídkou. Ceny placené výrobcům často nestačí pokrýt vynaložené náklady,“ řekla Zuzana Trnečková z ČSÚ. Na růstu cen prvovýroby se teď nepříznivě podílí zdražování energií, krmiv i změna klimatu. Proto zaleží i na výši dotací, které stát poskytne na udržení produkce.
„Výroba jatečného skotu v kraji přesáhla loni 18.400 tun živé hmotnosti, na produkci ČR se region podílel téměř 11 procenty. V porovnání s ostatními kraji byl tento podíl čtvrtý, meziročně se zvýšil o 2,6 procenta,“ uvedl Chlad. Mezi lety 2009 až 2022 byla v regionu nejvyšší výroba v roce 2015, 21.500 tun, nejnižší, 18.000 tun, předloni. Farmáři loni odchovali 95 telat na 100 kusů krav, meziročně o 1,4 procenta víc, kraj tak byl pátý.
V regionu se loni vyrobilo téměř 350 milionů litrů mléka, meziročně o 1,8 pct méně. Znamenalo to čtvrtou příčku mezi kraji, na celkové produkci mléka v ČR se region podílel 10,7 pct. První byla Vysočina s 613 miliony litrů, poslední Karlovarský kraj (přes 44 milionů litrů). V časové řadě 2009 až 2022 se produkce mléka v regionu postupně zvyšovala až do roku 2021, kdy byla nejvyšší. V průměrné roční dojivosti na dojnici byl kraj s 9084 litry osmý, meziročně se zvedla o 1,1 pct. Nejvyšší byla ve Zlínském kraji (9569 litrů), nejnižší v Karlovarském (7366 litrů).
Produkce jatečných prasat se meziročně snížila o více než pět procent na 21.030 tun živé hmotnosti, což bylo páté místo mezi kraji, na výrobě ČR se region podílel 7,5 pct. Nejsilnějším producentem byly střední Čechy s Prahou (přes 66.000 tun), nejmenším liberecký region (4000 tun). Za 13 let byla nejvyšší výroba jatečných prasat v regionu v roce 2011 a nejnižší v roce 2017. Na jednu prasnici loni připadlo téměř 31 odchovaných selat, meziročně o 1,7 pct víc, což bylo třetí místo za Pardubickým a Středočeským krajem.
Výroba jatečné drůbeže v kraji loni přesáhla 27.600 tun, meziročně o 0,9 pct méně a 10,7 procenta výroby ČR. Snáška vajec přesáhla 280 milionů, meziročně klesla o 27 pct. Na produkci ČR se region podílel 18,3 pct.
ČTK