• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Úroda hroznů bude podle vinařů průměrná, vína budou aromatická

30. 9. 2020Rostlinná výrobazdenekmakovicka

Letošní sklizeň hroznů na jihu Moravy bude spíš průměrná, hlavní část vinobraní je v plném proudu. Hrozny mají kvůli dešťům v posledních dnech nižší cukernatost a více kyselin, řekli oslovení zástupci vinařských sdružení.

„Kvalita a stav hroznů je dobrý. Ale cukernatost je nižší a hrozny mají poměrně hodně kyselin,“ uvedla ředitelka vinařství Víno Blatel Iva Šantavá.

Pro dobrý průběh vinobraní je důležité, aby vydrželo sušší počasí. „Na sklizeň je potřeba sucho, aby hrozny nezačaly hnít. Věříme, že veškerou úrodu stihneme sklidit včas, nejlépe do konce října,“ uvedl ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.

Většina hroznů zmizí z vinohradů do konce října, kdo chce připravovat výběry z bobulí nebo výběry z cibéb, nechá hrozny na keřích pravděpodobně o něco déle.

Řada vinařství už také připravuje vína pro letošní ročník Svatomartinského vína. A to i přesto, že zatím není jisté, zda se budou moci svatomartinské slavnosti v listopadu uskutečnit. „Zatím vyčkáváme, nechceme slavnostní otvírání Svatomartinského na náměstí Svobody v Brně rušit. Ale je pravda, že jeho konání je velmi nejisté,“ uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Vinařský fond ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji vybraným vínům propůjčuje.

Někteří vinaři si ale výrobu tradičního mladého vína ještě rozmýšlejí. „Rušení akcí je pro nás velký problém a bude pokračovat s ohledem na martinské slavnosti, které se většinou odehrávají v restauracích. Zvažujeme, zda Svatomartinská vína pro letošek vůbec vyrábět,“ dodala Iva Šantavá z vinařství Víno Blatel.

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray ale doufá, že Svatomartinského bude letos dost. „Restaurace zůstanou otevřeny a myslím, že lidé rádi využijí příležitost si na svatého Martina užít mladé víno a husu. Snad se oslavy přesunou na gastronomickou úroveň a lidé na mladá vína z České republiky nezanevřou,“ poznamenal Nyitray.

ČTK

: Réva vinná

Related Posts

Mrazivé počasí vinohradům neškodí, pokračuje zimní řez

15. 2. 2021zdenekmakovicka

Bohemia Sekt zpracoval více hroznů a zvětšil plochy svých vinic

9. 2. 2021zdenekmakovicka

Pěstitelů vinné révy na jihu Moravy je méně, plocha vinic rostla

15. 2. 2021zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (4)
  • Mechanizace (3)
  • Politika a ekonomika (68)
  • Potravinářství (2)
  • Rostlinná výroba (150)
  • SR (36)
  • Upoutávka na číslo (20)
  • Živočišná výroba (70)
  • Zprávy (6)

Latest Listings

  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací
  • Koupím kůrovcové dříví
  • Traktorista, opravář zemědělských strojů + pracovnice do živočišné výroby
  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež Hnojivo Hraboši husy Jablka Jarní práce Ječmen Kozy Kukuřice Maso Med Mléko mák Obilí Ochrana rostlin ovce Ovoce Pesticidy Potraviny Pracovníci Prasata Pšenice Půda Ryby Réva vinná Sklizeň Skot Sucho Sója Traktory Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná řepka Žně

E-shop

  • Knihy (8)
  • Předplatné (2)
Duben 2021
Po Út St Čt Pá So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Bře    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz