Pandemie koronaviru se loni promítla i do tuzemské produkce sterilované zeleniny, která meziročně klesla o šest procent na 56.690 tun. Konzervárny se totiž kvůli dlouhodobě uzavřeným provozovnám veřejného stravování potýkaly s poklesem odbytu sterilované zeleniny. Naopak se zvýšil prodej zmrazené zeleniny, která nachází uplatnění zejména v domácí kuchyni. Vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství
Bezmála polovina loňské produkce sterilované zeleniny v Česku připadla na okurky nakladačky, přestože se jejich výroba meziročně snížila o pětinu na 27.555 tun. Produkce sterilovaných zeleninových směsí a salátů se v roce 2020 snížila o 21 procent na 12.798 tun. Výroba zmrazené zeleniny a směsí naopak vzrostla o deset procent na 28.955 tun a na celkové produkci zeleninových výrobků se podílela 19 procenty.
Tuzemská výroba kečupu se loni v porovnání s rokem 2019 zvýšila o 12 procent na 13.990 tun, výroba kysaného zelí vzrostla o tři procenta na 13.080 tun. Produkce polotovarů z chlazené nebo čerstvé zeleniny zůstala téměř stejná jako v roce předchozím, ale podíl zeleninových směsí se zdvojnásobil.
Například společnost Alibona z Litovle na Olomoucku, která konzervuje ovoce a zeleninu, loni snížila produkci o 17 procent. „Pokles objemu výroby byl zaviněn hlavně uzavřením provozoven veřejného stravování v důsledku pandemie covid-19,“ stojí ve výroční zprávě společnosti Alibona. Sterilovaná zelenina a okurky tvoří 70 procent produkce Alibony. Zbývající část výroby připadá na ovocné kompoty a přípravky ke konzervování zeleniny a ovoce Deko a Pektogel.
Loni Alibona navzdory nižší výrobě zvýšila tržby o tři procenta na 153 milionů korun. Export Alibony vzrostl o 22 procent bezmála na 33 milionů korun. Letos od ledna do března společnost Alibona díky vyšší poptávce zvedla produkci meziročně o 29 procent. Ve finančních plánech na letošní rok proto vedení Alibony plánuje vyšší tržby než loni.
Tuzemští zpracovatelé v roce 2020 nakoupili 90.485 tun zeleniny, meziročně o sedm procent méně. Nákup čerstvé zeleniny pro výrobu zeleninových výrobků z tuzemska vzrostl o 14 procent, nákup ze zahraničí naopak o 20 procent klesl. Největší podíl v nákupu čerstvé zeleniny pro zpracování z tuzemska tvořilo v roce 2020 bílé zelí (28 procent), za kterým následovaly s šestnáctiprocentním podílem okurky nakladačky. V nákupu čerstvé zeleniny ze zahraničí měly největší podíl okurky nakladačky, které z celkového množství představovaly 29 procent.
ČTK