• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Spotřeba drůbežího masa v ČR za deset let stoupla o 17,1 procenta

2. 7. 2020Živočišná výrobazdenekmakovicka

Spotřeba drůbežího masa v Česku loni proti roku 2010 vzrostla o 17,1 procenta na 28,7 kilogramu na osobu. Soběstačnost klesla z 85 procent na 65 procent. Nejvíce drůbežího masa se dovezlo z Polska, největší vývoz směřoval na Slovensko. Celkem se loni v Česku chovalo 11,6 milionu kuřat na výkrm, 347.000 krůt, 768.000 kachen a 20.000 hus. Na společné tiskové konferenci to uvedli zástupci Agrární komory ČR, Českomoravské drůbežářské unie a Státní veterinární správy.

Loni se do Česka dovezlo 109.723 tun drůbežího masa, meziročně o dvě procenta méně. Tři čtvrtiny připadaly na kuřecí maso, následovaly krůtí maso (15 procent), kachní a husí maso (zhruba desetina). Pokud jde o jednotlivé země, téměř tři pětiny drůbežího masa bylo do Česka dovezeno z Polska. Následovaly Německo (11 procent), Maďarsko (deset procent) a Slovensko (šest procent).

Vývoz drůbežího masa z ČR loni meziročně klesl zhruba o pětinu na 17.790 tun. Na kuřecí maso připadalo 83 procent, kachní a husí maso měly 15 procent, krůtí maso se na exportu podílelo dvěma procenty. Téměř polovina vývozu směřovala na Slovensko. Následovaly Německo (23 procent), Rakousko (11 procent) a Maďarsko (deset procent).

„Drůbež chovaná v Česku je pod přísnou veterinární kontrolou. Funguje zde celý chovatelsko-výrobní řetězec. Od rozmnožovacích chovů, které snášejí vejce, přes líhně, výkrm a porážku, až po zpracování masa,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Také drůbeží maso z ciziny podle ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda podléhá přísným kontrolám. „Na pult supermarketů se tak nedostane nekvalitní maso. Drůbeží maso je ale třeba konzumovat čerstvé, protože podléhá rychlé zkáze. Je tedy vhodné vybírat maso z lokálních chovů. Dalším ukazatelem kvality je etiketa, na které musí být uvedeny datum trvanlivosti, informace o výrobci a jeho adresa, název výrobku a země původu,“ dodal Semerád.

ČTK

: Drůbež

Related Posts

Jihočeská agrární komora: Zákaz klecových chovů je diskriminační

14. 11. 2020zdenekmakovicka

Chovy prasat se loni na jižní Moravě dále zmenšovaly, počty skotu rostly

23. 2. 2023zdenekmakovicka

Venkovní chov drůbeže je opět možný, riziko nákazy ptačí chřipkou ale trvá

3. 3. 2023zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (25)
  • Politika a ekonomika (559)
  • Potravinářství (16)
  • Rostlinná výroba (569)
  • SR (85)
  • Upoutávka na číslo (53)
  • Živočišná výroba (221)
  • Zprávy (30)

Latest Listings

  • Mechanizátor /Organizátor rostlinné výroby /předák
  • Poptávka kulatina KPZ
  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací

Štítky

Agrární komora Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Hraboši Jablka Jahody Jarní práce Kukuřice Maso Meruňky Mléko Mrazy mák Obchod Obilí Ovoce podnik Potraviny Potravinářství Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Ukrajina Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Žně

E-shop

  • Knihy (9)
  • Předplatné (2)
Červen 2023
Po Út St Čt Pá So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Kvě    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.