Letošní výnosy cukrové řepy v Pardubickém kraji budou zřejmě průměrné. Plodina má nižší cukernatost, sklizni také nepřeje deštivé počasí, řekl předseda Okresní agrární komory v Chrudimi Jaroslav Kopista. Jeho pozemky také poškodily nedávné záplavy.
„Obvyklé výnosy se tento rok pohybují kolem 70 tun, cukernatost je ale nízká,“ uvedl Kopista.
Řepná kampaň začala koncem září, kvůli častým dešťům ji ale zemědělci museli občas přerušit. „Ještě v dubnu jsme se modlili za déšť, teď abychom se modlili, aby nepršelo,“ dodal Kopista. Cukrovku lze sklízet až do prosince, pokud nezačnou silné mrazy, které by bulvy znehodnotily. Odvážet do cukrovaru se podle Kopisty bude úroda ještě v lednu.
Podle ředitelky Krajské agrární komory Vandy Rektorisové se na výnosech a cukernatosti podepsaly také choroby plodiny, které napadaly listy. „Řepa se snaží regenerovat, listy znovu vyráží a tím klesá cukernatost,“ uvedla Rektorisová.
Osevní plochy v Pardubickém kraji se po zrušení cukrovaru v Hrochově Týnci na Chrudimsku výrazně zmenšily. V roce 2000 se cukrovka podle statistického úřadu pěstovala na 4928 hektarech, v roce 2008 jen na 2393 hektarech. Od té doby se výměra osetá cukrovou řepou opět zvolna zvyšuje. Podle údajů Českého statistického úřadu bylo letos cukrovkou v kraji oseto 3741 hektarů. Oproti loňsku se osevní plochy zvýšily o 67 hektarů. Minulý rok dosáhly výnosy cukrovky 63,18 tuny z hektaru.
Cukrová řepa se ke zpracování vozí do cukrovarů společnosti Tereos TTD, z Chrudimska zvláště do Českého Meziříčí na Rychnovsku. Část cukrovky se také využívá pro výrobu biolihu, například v lihovaru firmy TTD v Chrudimi.
ČTK