Výroba masa na jižní Moravě letos v prvních třech čtvrtletích stagnovala. Dlouhodobě se na podobné úrovni udržuje produkce hovězího a po loňském výrazném nárůstu se letos na podobné úrovni držela i výroba vepřového masa. Celkem se ho vyrobilo 21 142 tun, což je o 11 více než loni, vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Výroba vepřového se po letech propadu zvýšila
Výroba vepřového se loni zvýšila po mnoha letech, kdy se propadala. Loňský meziroční růst činil 1700 tun, letos činil nárůst dalších 100 tun na 18 841 tun. A to i přes pokles počtu poražených zvířat o necelé 4000 na 198 439. Zvýšila se však průměrná jateční hmotnost ze 119 na 122 kilogramů. Nárůst byl daný tím, že mnozí chovatelé, kteří přežili roky útlumu, udělali takzvanou repopulaci. Jde o komplexní opatření, které má pomoci zlepšit ekonomiku chovu i zdravotní stav prasat. Chov prasat už totiž není ztrátový jako v minulých letech. Zvýšily se výkupní ceny a drží se poměrně dlouhodobě na stabilní úrovni. Zatímco v roce 2022 činila průměrná výkupní cena prasat za kilogram živé váhy 42,26 koruny, v dalších dvou letech se pohybovala na úrovni přes 53, respektive 51 korun a letos se pohybuje mezi 45 a 51 korunami. Vyplývá to z informací Výzkumného ústavu živočišné výroby. Výroba hovězího letos mírně klesla, meziročně o 89 tun na 2297 tun, přičemž počty poražených kusů klesly o 418 na 6985. Průměrná jateční hmotnost se ovšem zvýšila z 599 na 611 kilogramů. Cena hovězího je aktuálně pro producenty výhodná, protože letos výrazně narostla. V letech 2022 až 2024 byla průměrná cena kilogramu mladého býka mezi 104 a 116 korunami, letos v lednu začala na 126 korunách a v září už činila 163 korun. Cena kilogramu jateční krávy byla v září dvojnásobná proti roku 2022, a to 120 korun. Výroba skopového je na jižní Moravě marginální, za tři čtvrtletí se ho vyrobily čtyři tuny stejně jako o rok dříve.
ČTK
