• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Pole s mákem se letos rozrostla, úroda je nejistá

22. 7. 2020Rostlinná výrobazdenekmakovicka

Osevní plocha máku se letos podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně rozrostla o 12,5 procenta na 40.255 hektarů. Činí tak 1,6 procenta celkových osevních ploch. Ještě však není jisté, že se o tolik zvýší také úroda. Pěstitelé se obávají plísňových chorob spojených s letošní větší vlhkostí, řekl na tiskové konferenci předseda spolku Český modrý mák Jaromír Gec.

Cena tak nemusí výrazněji klesnout. V posledních letech se podle poradce spolku Václava Lohra pohybovala kolem 100 korun za kilogram, podle Vlastimila Mikšíka ze spolku a z České zemědělské univerzity v Praze se dal prodat český modrý mák ze dvora i za 150 Kč/kg.

„Objevují se zprávy, že máku je zaseto více než minulé roky a očekává se pokles ceny. Ale nezapomeňme, že zajíci se sčítají až po honě a úroda se sčítá až ve stodole – a ona tam ještě není,“ řekl Gec. Minulé roky podle něj pěstitelé chtěli, aby bylo více vody, letos se naopak modlí, aby už pršet přestalo a mohl se sklidit.

Podle Lohra má hodně lidí dojem, že je máku letos na polí více. Důvodů je několik – většina osetých ploch se koncentruje do středních Čech, na Vysočinu a do východních Čech, přímo v Praze je 500 hektarů, tedy pět procent osevních ploch na území hlavního města. Jde tedy o lokality, kde ho lidé mohou ve větší míře vidět. Dalším důvodem je to, že mák ve svém bílém květu se pamatuje lépe a všímá se ho více než obilovin jako je pšenice. Plochy máku se podle něj mění podle toho, jak je vysoká poptávka a cena.

Od loňského roku je možné kupovat si mák se značkou kvality České cechovní normy. Podle Mikšíka se do systému zaregistrovalo zatím více než 20 pěstitelů ze skoro 840, kteří v republice jsou. Z českého máku podle něj jako jeden z mála producentů vyrábí Penam. Zatím není možné hlásit se do cechovních norem například pro makové buchty, podle Mikšíka je ale problém s normou na těsto, nikoliv na mák. Propagátoři máku dnes na konferenci hovořili i o nutričních výhodách této typicky středoevropské suroviny, která má hodně minerálních látek a naopak málo sacharidů.

ČTK

: mák

Related Posts

Pěstitele máku a spotřebitele spojí Maková mapa

24. 9. 2020zdenekmakovicka

Jihočeští zemědělci sklidili víc obilovin, řepky, máku i brambor

25. 10. 2020zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (4)
  • Mechanizace (3)
  • Politika a ekonomika (47)
  • Rostlinná výroba (99)
  • SR (36)
  • Upoutávka na číslo (20)
  • Živočišná výroba (47)
  • Zprávy (4)

Latest Listings

  • Koupím kůrovcové dříví
  • Traktorista, opravář zemědělských strojů + pracovnice do živočišné výroby
  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež Hnojivo Hraboši Hrách husy Jablka Ječmen Kozy Kukuřice Maso Med Mléko mák Obilí ovce Ovoce Pesticidy Pojištění Potraviny Pracovníci Prasata Pšenice Půda Ryby Réva vinná Sklizeň Skot Sucho Sója Traktory Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná řepka Žně

E-shop

  • Knihy (8)
  • Předplatné (2)
Leden 2021
Po Út St Čt Pá So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Pro    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz