Na jihomoravských jatkách se za letošní první tři čtvrtletí propadla produkce masa bez drůbežího meziročně o 1542 tun na 19.566 tun. Trend, který je daný dlouhodobým úbytkem chovu prasat, se tak nezastavil, naopak proti loňsku zrychlil. Ještě v roce 2011 se na jižní Moravě vyprodukovalo přes 31.000 tun masa. Zatímco množství vepřového se snižuje, hovězího naopak několik let po sobě přibývalo, letos jeho výroba stagnovala. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Loni bylo poraženo za tři čtvrtletí téměř 204.000 prasat, letos to bylo o 17.000 méně při stálé stejné průměrné hmotnosti téměř 117 kilogramů. Trend, který je zřetelný už více než deset let, se stále nedaří zastavit, natož zvrátit, a podstatná část vepřového se proto vozí ze zahraničí. „Evropským vepřínem“ se v minulých letech stalo Španělsko. Výkupní ceny jsou pro české chovatele na takové úrovni, že zůstávají už jen vybraní, mnozí raději dlouhodobě ztrátové chovy zavřeli.
Rentabilitou chovů také loni výrazně zamíchaly ceny energií, které se lišily nejen proti zahraničí, ale často měly různé podniky různé ceny s ohledem na to, zda a kdy si cenu elektřiny fixovaly. Chovatelé také říkají, že kvalita masa, které se do Česka dováží, je nižší než tuzemská.
Chovy skotu a množství vyrobeného masa mělo dlouho opačný vývoj, ale v absolutním objemu jde o výrazně menší množství než u vepřového. Loni se hovězího vyrobilo 2539 tun, což je meziročně o 11 tun méně. Průměrná hmotnost poraženého zvířete se zvýšila o jeden kilogram na 615 kilo.
Statistici sledují také množství vyrobeného ovčího masa, jehož množství je v Jihomoravském kraji zanedbatelné. Za devět měsíců to byly čtyři tuny, tedy stejně jako loni.
Na celorepublikové výrobě masa se jižní Morava za letošní první tři čtvrtletí podílela téměř deseti procenty.
ČTK