• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Pekári na Slovensku potrebujú reálnu pomoc vlády

11. 4. 2022SRzdenekmakovicka

Regály s čerstvým chlebom a pečivom nezostanú v apríli na Slovensku prázdne. Pekárom sa podarilo aspoň čiastočne upraviť odbytové ceny výrobkov pod vplyvom neustále rastúcich nákladov, avšak bez pomoci vlády a bez prijatia kompenzačných opatrení sa rovnaká patová situácia zrejme zopakuje aj o dva mesiace.

 „Pekári za posledné dni uzatvorili s obchodnými reťazcami na Slovensku najkratšie kontrakty v histórii. Faktom však je, že za prvé tri mesiace roku 2022 náš sektor zaznamenal najhorší ekonomický prepad hospodárenia za uplynulých 10 rokov. Tento stav zásadne nezmení ani uzavretie nových dohôd s odberateľmi. O dva mesiace, v závislosti od vývoja na trhoch a vojnového konfliktu, bude nevyhnutné pristúpiť k prehodnoteniu cien znova. Múka sa totiž zo Slovenska hromadne vyváža a dosahuje rekordne vysoké ceny,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Aj po zvýšení odbytových cien ostávajú výrobcovia pečiva v extrémne nebezpečnej situácii pre neistú dostupnosť potravinárskej pšenice a múky. Tá sa zo Slovenska v súčasnosti masívne vyváža a štátom nijako nekontrolovaný vývoz zvyšuje domáce ceny múky až k úrovni okolo 600 eur za tonu. Vláda pritom na rozdiel od okolitých krajín nekoná. Významne rastú aj náklady na palivá, ktoré pri výrobe čerstvého pečiva tiež vstupujú podstatným spôsobom do celkových nákladov.

Slovenskí pekári dlhodobo vyzývajú vládu na prijatie kompenzačných opatrení, navrhujú vlastné riešenia, avšak nedostávajú žiadnu spätnú väzbu a dokonca zo strany vlády zaznievajú aj výroky, ktoré považujú extrémny inflačný nárast za žiaduci.

„Slovenskí pekári sú v zásadnej nevýhode voči susedným krajinám, ktoré prijímajú opatrenia na udržanie a podporu svojich potravinárskych výrob. Naopak, slovenské ministerstvo pôdohospodárstva nerobí absolútne nič. Dokonca spracovateľom potravín neplánuje pomôcť ani nástrojmi, ktoré umožnila Európska komisia. Nečinnosť agroministra a vlády je pritom už dnes jedným z dôvodov rastu cien potravín na Slovensku, pretože núti dvíhať ceny nielen pekárov, ale prakticky všetky sektory slovenského potravinárstva,“ uviedol Milan Lapšanský.

SZPCC

 

: Pekaři, Potravinářství

Related Posts

Hroziaci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou už začal ovplyvňovať ceny potravín. Pekári sú nútení predčasne vypovedať uzavreté zmluvy.

2. 2. 2022zdenekmakovicka

Pekári: Odbytové ceny chleba a pečiva zo začiatku roka sa udržia maximálne mesiac

7. 3. 2022zdenekmakovicka

Svaz pekařů: Kontroly marží růst cen nezastaví, existence pekáren je ohrožena

25. 4. 2022zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (19)
  • Politika a ekonomika (282)
  • Potravinářství (10)
  • Rostlinná výroba (372)
  • SR (64)
  • Upoutávka na číslo (35)
  • Živočišná výroba (141)
  • Zprávy (18)

Latest Listings

  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací
  • Koupím kůrovcové dříví
  • Traktorista, opravář zemědělských strojů + pracovnice do živočišné výroby
  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Elektronika Hnojiva Hraboši Jablka Jarní práce Ječmen Kukuřice Maso Meruňky Mléko mák Obilí Ovoce Pekaři Potraviny Potravinářství Počasí Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná řepka Žně

E-shop

  • Knihy (5)
  • Předplatné (2)
Květen 2022
Po Út St Čt Pá So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Dub    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.