Na třech hektarech letos Farma Jura v Bochovicích na Třebíčsku vypěstovala česnek a lidé o něj mají velký zájem. Už čtvrtým rokem prodává tuto zeleninu přímo z pole, přičemž letos plochu zvýšila dvojnásobně. Denně přijelo na pozemek na okraji obce i přes 100 zákazníků. „Na výběr jsme měli z několika odrůd, oblíbený je bjetin, který přes ostrou chuť nedráždí žaludek,“ řekl majitel farmy Dominik Jura.
Pěstování česneku se farma věnuje asi pět let. „Chtělo to přijít na ty odrůdy, které tady půjdou, kterým se bude dařit. Jsou tady ztížené podmínky strukturou půdy i klimatickými podmínkami, takže to není úplně jednoduché,“ řekl Jura. Sklizeň je podle něj letos nadprůměrná díky pravidelným srážkám a mírné zimě, což pomohlo k silnému kořenovému systému česneku. Štěstím bylo i to, že se polím vyhnuly, na rozdíl od loňska, kroupy.
Prodej přímo z pole je pro farmu výhodný, odpadají všechny posklizňové práce včetně převážení a sušení. Zákazník má zase možnost koupit si česnek za příznivější cenu. Letos se kilo prodávalo za 110 korun, přičemž cenu kolem stokoruny drží farma už několik let. Podle Jury ji ovlivňuje především cena nafty, které se při pěstování spotřebuje hodně. Zároveň je česnek plodinou, která se pořád neobejde bez lidské práce, což je také nákladné. Ručně se musí rozrušit stroužky před sadbou, která už je strojová, stejně jako následné plečkování a pletí branami. „Pak se to ale musí stejně všechno protrhávat v řádku ručně. Aby šel uspořádat samosběr, všechno musí být čisté, bez plevele,“ řekl Jura.
„Zákazníci chtěli česnek s natí. Nejprve jsme dělali rozvozy, ale to množství už se nedalo stihnout tak, aby byl česnek v odpovídající kvalitě, protože česnek už pak schne,“ dodal Jura. Česnek chce přitom prodávat asi do poloviny července.
Dominik Jura v zemědělství podniká od roku 2014, nyní jeho farma hospodaří téměř na 60 hektarech, částečně na pronajaté půdě. Na sezonní práce musí mít asi deset brigádníků. Vedle česneku pěstuje pšenici, ječmen, řepku nebo hrách. Vysazenou má i cibuli, červenou řepu, brambory a dýně. Letošní pokus s okurkami nakladačkami mu ale nevyšel. „Přívalové deště nám tady v tom kopcovitém terénu dvakrát okurky úplně vypláchly, takže z nich nic nebylo. U citlivější zeleniny je to tady na Vysočině spíš taková loterie,“ doplnil Jura.
ČTK