Na jižní Moravě klesla výroba masa za deset let téměř o třetinu. Letos se za tři čtvrtletí vyrobilo 22.316 tun masa, což je o 9000 tun méně než v roce 2011. Výroba setrvale klesá a důvodem je stálý pokles výroby vepřového s výjimkou roku 2019, mírný růst výroby hovězího nedokáže kompenzovat celkový pokles výroby masa. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Za poklesem výroby vepřového dlouhodobě stojí rušení nerentabilních chovů a snižování početních stavů prasat. Za letošní tři čtvrtletí šlo na porážku 216.431 prasat, o 3000 méně než loni. Vyrobilo se 19.862 tun masa, což je meziročně zhruba o 300 tun méně a poprvé od roku 1989 se za toto období vyrobilo méně než 20.000 tun. Česko je v chovu prasat a výrobě vepřového čím dál méně soběstačné, v posledních letech se pohybuje česká produkce okolo 40 procent spotřeby. Chovatele dlouhodobě trápí nízké výkupní ceny, které sice kolísají, ale většinu času jsou příliš nízké. Na český trh se tak dostává levnější dovozové maso. Otázkou je, jak chovatelé zareagují na současné razantní zvýšení cen energií, na nichž jsou chovy závislé.
Chovy skotu pro maso i mléko jsou naopak stabilní a zemědělci je v minulých letech i rozšiřovali a modernizovali. Díky tomu je znatelný řadu let mírný růst. Loni se vyrobilo 2450 tun hovězího a telecího, meziročně o 100 tun více. Počet porážek činil 7347 kusů, což je nárůst o 438 kusů.
Statistici sledují i porážky koz a ovcí, výroba masa je však marginální a ve sledovaném období činila tři tuny.
ČTK