Produkce drůbežího masa v Česku loni klesla o čtyři procenta. Je to první pokles od roku 2013. Vliv na to měla inflace, která změnila spotřebitelské chování. Rentabilitu producentů drůbeže ohrožuje levný dovoz, roste import ze Slovenska i z Ukrajiny. Na jednání sněmovního zemědělského výboru to dnes řekl náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek. Výbor přijal usnesení, ve kterém ministra žádá o intenzivní kontrolu dovozů a zveřejňování výsledků.
Skřivánek uvedl, že loni domácí produkce drůbežího masa pokryla zhruba 60 procent spotřeby. „Do ČR je dováženo také drůbeží maso z Ukrajiny, které je zpracováváno v jiném členském státě, například na Slovensku,“ doplnil. Levnější produkce ze zahraničí ohrožuje podle ministerstva rentabilitu českých producentů, nejvíce jsou postižení chovatelé kuřat na maso.
Ministerstvo už dříve uvedlo, že v dovozu drůbežího masa dlouhodobě převládá ze zhruba 65 procent Polsko. Na výboru zaznělo, že se do ČR vozí maso i například z Brazílie.
Předseda Sdružení drůbežářských podniků František Mates na jednání výboru uvedl, že výroba masa klesá i letos. Veškerý dovoz z Ukrajiny a Slovenska podle něj prakticky tvoří prsní řízky. Čeští zpracovatelé mají za letošní první pololetí čtyřikrát vyšší zásoby, než měli v loni. Upozornil na to, že v Polsku, na rozdíl od ČR, loni produkce drůbežího masa vzrostla o 7,5 procenta, tedy o zhruba stejný objem produkce, jako se vyrobí v ČR z rok.
Upozorňoval na závěry expertní skupiny Evropské komise, podle které může letos klesnou u kuřecího masa v Česku produkce o 15 procent oproti roku 2022. Řekl také, že očekává, že stát producentům pomůže. Ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář k tomu řekl, že by stát neměl krátit podpory pro prvovýrobce, tedy výkrmy kuřat. Uvedl, že prsní řízky z Ukrajiny obchody nakoupí za 85 korun. „U mě je materiálová cena prsního řízku 85 korun bez jakéhokoliv nákladu,“ dodal.
Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha poznamenal, že pokud se mají chovy udržet, musí je stát podpořit, jako to dělají například v Polsku. „Nemáme žádnou strategii na posílení konkurenceschopnosti ve vazbě na to, co se děje na evropském trhu,“ řekl. Místopředseda Asociace soukromého zemědělství Jan Štefl uvedl, že český trh trpí nedostatkem konkurence, zvířata se vozí na zpracování do zahraničí, protože tam zemědělci dostanou lepší cenu. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové právě u drůbeže mohou nabídnout zpracovatelé vyšší cenu díky tomu, že prodávají svoji produkci obchodním řetězců za cenu o 50 procent vyšší než čeští potravináři.
Místopředseda výboru Petr Bendl (ODS) poznamenal, že Česko je jedním z největších vývozců živých zvířat v EU. Je podle něj logické, že se to děje v situaci, kdy dostanou zemědělci v zahraničí lepší ceny. „Měli bychom se bavit o tom, co udělat se zpracovatelským průmyslem,“ řekl. Ve zpracovatelském průmyslu podle něj chybí konkurenční prostředí, které by nabízelo prvovýrobcům lepší ceny.
ČTK