• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

MZe: Na pultech obchodních řetězců končí 75 procent tuzemské zeleniny

24. 5. 2021Rostlinná výrobazdenekmakovicka

Většinu produkce čerstvé zeleniny tuzemští pěstitelé dodávají obchodním řetězcům, na jejichž pultech končí 75 procent úrody. Velkoobchodům zelináři prodávají desetinu své produkce a stejný podíl připadá na konzervárny, mrazírny či sušárny. Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství. Tuzemská sklizeň zeleniny je už v plné proudu a do obchodů míří saláty, ředkvičky, kedlubny, lahůdková cibulka, řezané bylinky, rajčata i okurky.

Struktura prodeje tuzemské zeleniny se v posledních letech podle MZe výrazně nemění, hlavní podíl mají hypermarkety a supermarkety. „Řetězce jsou hlavní silou udávající výkupní i spotřebitelskou cenu zeleniny a svého výjimečného postavení zneužívají. Udávají také nároky na estetickou kvalitu zeleniny,“ stojí v situační a výhledové zprávě MZe.

Obchodní řetězce mají podle pěstitelů zeleniny velmi vysoké marže. Například farmář Ladislav Kašpar loni řekl, že klesá podíl pěstitelů na konečné prodejní ceně zeleniny v obchodech. „Zatímco před deseti či patnácti lety jsem dostal 33 procent, tak dnes nedostanu ani 18 procent,“ upozornil Kašpar, který proto na poli nedaleko Olomouce zavedl samosběr zeleniny. Prostřednictvím samosběru, farmářských trhů, prodeje ze dvora, vlastního exportu či dodávek pro hotely a restaurace tuzemští zelináři podle údajů MZe prodávají zatím jen pět procent produkce čerstvé zeleniny.

Do českých obchodů se nyní po zimní přestávce vrací čerstvé polní druhy zeleniny od tuzemských producentů. V zimě a předjaří se prodávala skladovaná zelenina z minulé sezony, ale i česká skleníková rajčata a okurky. Postupně se podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky začnou sklízet i další druhy. „Česká zelenina je pro zákazníky jasně čerstvější, splňuje vysoké požadavky na kvalitu a bezpečnost,“ řekl Hanka.

Chladné jaro může letos v Česku oddálit sklizeň některých druhů zeleniny. „Pokud by se prudce oteplilo, tak to může vést ke krátkodobé nadprodukci,“ upozornil Hanka, podle kterého nízké teploty nyní také komplikují výsadbu teplomilných druhů zeleniny, jako jsou papriky, tykve či melouny.

Dovoz čerstvé a zpracované zeleniny do Česka stále roste. Soběstačnost ČR v čerstvé zelenině se v posledních letech podle Hanky pohybuje kolem 30 procent. „To znamená, že i když každý z nás v ČR ročně spotřebuje zhruba 87 kilogramů zeleniny, jen necelá třetina pochází z tuzemských polí a skleníků. Ročně dovážíme přes 580.000 tun čerstvé zeleniny, což obnáší 29.000 kamionů,“ řekl.

V Česku je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Tuzemské pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ zvýšily z 10.960 hektarů v roce 2019 na 11.326 hektarů. Tržní produkce zeleniny mírně klesla na 230.835 tun z 232.082 tun v roce 2019.

ČTK

: Zelenina

Related Posts

Zelináři se obávají, zda příští sezonu opět poznamená epidemie

2. 11. 2020zdenekmakovicka

Na jižní Moravě se letos dařilo mrkvi a cibuli, rajčat je pětina

19. 10. 2020zdenekmakovicka

Poptávka po české zelenině vede k plánům na stavbu dalších skleníků v Tušimicích

12. 6. 2021zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (19)
  • Politika a ekonomika (311)
  • Potravinářství (10)
  • Rostlinná výroba (389)
  • SR (65)
  • Upoutávka na číslo (35)
  • Živočišná výroba (149)
  • Zprávy (20)

Latest Listings

  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací
  • Koupím kůrovcové dříví
  • Traktorista, opravář zemědělských strojů + pracovnice do živočišné výroby
  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Elektronika Hnojiva Hraboši Jablka Jahody Jarní práce Ječmen Kukuřice Maso Meruňky Mléko mák Obilí Ovoce Potraviny Potravinářství Počasí Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná řepka Žně

E-shop

  • Knihy (5)
  • Předplatné (2)
Červen 2022
Po Út St Čt Pá So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
« Kvě    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.