Navzdory sklizni, která se zařadila mezi nejlepší za poslední desetiletí, opravdu kvalitní potravinářské pšenice se urodilo méně. Vysoce kvalitní pšenice je přitom nezbytná pro výrobu kvalitní mouky pro spotřebitele.
„Slovenští mlynáři naplňují sila slovenskou pšenicí, avšak zaznamenali jsme situaci, která zde delší dobu nebyla. Navzdory výborným výsledkům sklizně z hlediska výnosů na hektar, nejvyšší kvalitativní úroveň potravinářské pšenice byla sklidena v menších objemech než v minulosti. V mnoha případech dokonce potravinářská pšenice bude muset být pro svou nízkou kvalitu použita jako krmná, jelikož je nevhodná k výrobě mouky,“ vysvětlil Milan Lapšanský, generální sekretář Slovenské společnosti mlynářů (SSM).
Domácí mlýny poptávají především slovenskou potravinářskou pšenici nejvyšší kvality, označovanou třídou „E“ a „E+“, takzvanou elitní třídu. Základním kritériem pro rozdělení pšenice do tříd je obsah lepku, přičemž do nejvyšší třídy E a E+ je zařazena pšenice s obsahem lepku vyšším než 28 % nebo 30 %. Ta je potřebná pro výrobu muk s celoročně vyrovnanými parametry nejen pro hospodyňky, ale i pro profesionální odběratele, kteří vyrábějí speciální směsi pro pekaře, cukráře a těstovináře.
„Naše kvalitativní očekávání z letošní žně byla i na základě informací od zemědělců výrazně vyšší. Členové Slovenské společnosti mlynáře preferují pro své výrobky slovenskou pšenici a nemají zájem o tu z Ukrajiny. A to navzdory tomu, že Ukrajina teprve minulý týden ohlásila, že během letošní sklizně dosáhla navzdory válečné situaci vyšší úrody pšenice. Pokud tedy bude nevyhnutelné, nejvyšší třídu pšenice budeme doplňovat v okolních zemích EU, zejména však v Maďarsku, kde jí mají dostatek. Nejraději bychom však využili veškerou domácí úrodu pšenice nejvyšší kvality, to však závisí na zájmu zemědělců prodat ji domácím zpracovatelům a nevyvézt ji mimo Slovensko,“ dodal Milan Lapšanský, generální sekretář SSM.
SSM