• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Koronavirus zvýšil na Ostravsku zájem o krouhané zelí

3. 11. 2020Rostlinná výrobazdenekmakovicka

Koronavirus letos zvýšil zájem o krouhané zelí. Jeho producenti na Ostravsku zaznamenali navíc i řadu nových klientů, kteří toužili po vitamínové bombě v podobě podomácku nakládaného kysaného zelí. Řekla to vedoucí Zahradnictví Poruba v Ostravě Františka Bestová. Období prodeje krouhanky nyní vrcholí. Společnost ZP Otice dokonce kvůli zájmu lidí prodej o týden prodloužila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Zájem je o něco vyšší než v minulých letech,“ řekla Bestová. Vysvětluje si to tím, že lidé v době epidemie nového koronaviru chtějí posílit imunitu a doma kvašené zelí je pro tento účel ideální. „Letos přišlo hodně nových zákazníků. Hlavně mladých lidí. Slyšeli o našem zelí a rozhodli se, že si jej naloží,“ uvedla. Větší je podle ní zájem i o další produkty z jejich farmy. „Lidé prostě chtějí jíst zdravěji,“ uvedla.

Podobnou zkušenost má i vedoucí provozu výroby a zpracování zeleniny společnosti ZP Otice Martin Potíž. Firma vyrábí a na trh dodává známé Otické zelí. Zájemcům o domácí výrobu ale dodává i čerstvě nakrouhané hlávky. „Zájem o krouhanku je o něco vyšší. Přicházejí také noví zákazníci,“ řekl Potíž. Otická firma měla krouhanku prodávat do konce října. S ohledem na zájem ale termín ukončení prodeje o týden posunula.

Cena kilogramu čerstvé krouhanky je v Oticích 19 korun. Zahradnictví Poruba ji má za 20 korun. Postup výroby domácího kysaného zelí je individuální. Každý si zelí připravuje tak, jak ho má rád. Těm, kteří se k této tradici chtějí vrátit, prodejci ale doporučují neexperimentovat. Nejlepší podle nich je použít starý recept od babiček. Důležité je podle nich ale i šlapání vlastníma nohama. Tradiční způsob používají stále i v v otické společnosti, kde zelí v kádi vždy šlape několik pracovnic.

Základní ingredience pro kysané zelí tvoří sůl a kmín a hořčičné semínko. Přidat se může i cibule a křen. Objevují se i celá jablka. „Nasáknou šťávu ze zelí a jsou velmi chutná,“ prozradil rodinný recept mladý muž z Hlučína. Někteří lidé pak do soudku se zelím dávají i půlky celých hlávek. Zelné listy tak změknou a dají se využít v kuchyni. Výborné jsou plněné směsí mletého masa a rýže. Tento recept pochází z Rumunska.

ČTK

: Zelenina

Related Posts

Poptávka po české zelenině vede k plánům na stavbu dalších skleníků v Tušimicích

12. 6. 2021zdenekmakovicka

Dovoz zeleniny do Česka stále roste, loni převýšil její export o 12 mld. Kč

14. 5. 2021zdenekmakovicka

Zelináři se obávají, zda příští sezonu opět poznamená epidemie

2. 11. 2020zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (25)
  • Politika a ekonomika (559)
  • Potravinářství (16)
  • Rostlinná výroba (567)
  • SR (85)
  • Upoutávka na číslo (53)
  • Živočišná výroba (220)
  • Zprávy (30)

Latest Listings

  • Mechanizátor /Organizátor rostlinné výroby /předák
  • Poptávka kulatina KPZ
  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací

Štítky

Agrární komora Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Hraboši Jablka Jahody Jarní práce Kukuřice Maso Meruňky Mléko Mrazy mák Obchod Obilí Ovoce podnik Potraviny Potravinářství Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Ukrajina Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Žně

E-shop

  • Knihy (9)
  • Předplatné (2)
Červen 2023
Po Út St Čt Pá So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Kvě    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.