• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Koronavirus zvýšil na Ostravsku zájem o krouhané zelí

3. 11. 2020Rostlinná výrobazdenekmakovicka

Koronavirus letos zvýšil zájem o krouhané zelí. Jeho producenti na Ostravsku zaznamenali navíc i řadu nových klientů, kteří toužili po vitamínové bombě v podobě podomácku nakládaného kysaného zelí. Řekla to vedoucí Zahradnictví Poruba v Ostravě Františka Bestová. Období prodeje krouhanky nyní vrcholí. Společnost ZP Otice dokonce kvůli zájmu lidí prodej o týden prodloužila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Zájem je o něco vyšší než v minulých letech,“ řekla Bestová. Vysvětluje si to tím, že lidé v době epidemie nového koronaviru chtějí posílit imunitu a doma kvašené zelí je pro tento účel ideální. „Letos přišlo hodně nových zákazníků. Hlavně mladých lidí. Slyšeli o našem zelí a rozhodli se, že si jej naloží,“ uvedla. Větší je podle ní zájem i o další produkty z jejich farmy. „Lidé prostě chtějí jíst zdravěji,“ uvedla.

Podobnou zkušenost má i vedoucí provozu výroby a zpracování zeleniny společnosti ZP Otice Martin Potíž. Firma vyrábí a na trh dodává známé Otické zelí. Zájemcům o domácí výrobu ale dodává i čerstvě nakrouhané hlávky. „Zájem o krouhanku je o něco vyšší. Přicházejí také noví zákazníci,“ řekl Potíž. Otická firma měla krouhanku prodávat do konce října. S ohledem na zájem ale termín ukončení prodeje o týden posunula.

Cena kilogramu čerstvé krouhanky je v Oticích 19 korun. Zahradnictví Poruba ji má za 20 korun. Postup výroby domácího kysaného zelí je individuální. Každý si zelí připravuje tak, jak ho má rád. Těm, kteří se k této tradici chtějí vrátit, prodejci ale doporučují neexperimentovat. Nejlepší podle nich je použít starý recept od babiček. Důležité je podle nich ale i šlapání vlastníma nohama. Tradiční způsob používají stále i v v otické společnosti, kde zelí v kádi vždy šlape několik pracovnic.

Základní ingredience pro kysané zelí tvoří sůl a kmín a hořčičné semínko. Přidat se může i cibule a křen. Objevují se i celá jablka. „Nasáknou šťávu ze zelí a jsou velmi chutná,“ prozradil rodinný recept mladý muž z Hlučína. Někteří lidé pak do soudku se zelím dávají i půlky celých hlávek. Zelné listy tak změknou a dají se využít v kuchyni. Výborné jsou plněné směsí mletého masa a rýže. Tento recept pochází z Rumunska.

ČTK

: Zelenina

Related Posts

Česko zažívá boom pěstování malých rajčat, skleníky zabírají 60 ha

2. 10. 2020zdenekmakovicka

Zelináři se obávají, zda příští sezonu opět poznamená epidemie

2. 11. 2020zdenekmakovicka

Na jižní Moravě se letos dařilo mrkvi a cibuli, rajčat je pětina

19. 10. 2020zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (4)
  • Mechanizace (3)
  • Politika a ekonomika (54)
  • Potravinářství (1)
  • Rostlinná výroba (113)
  • SR (36)
  • Upoutávka na číslo (20)
  • Živočišná výroba (56)
  • Zprávy (4)

Latest Listings

  • Koupím kůrovcové dříví
  • Traktorista, opravář zemědělských strojů + pracovnice do živočišné výroby
  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Brambory Ceny Chmel Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Hnojivo Hraboši Hrách husy Jablka Ječmen Kozy Kukuřice Maso Med Mléko mák Obilí Ochrana rostlin ovce Ovoce Pesticidy Potraviny Pracovníci Prasata Pšenice Půda Ryby Réva vinná Sklizeň Skot Sucho Sója Traktory Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná řepka Žně

E-shop

  • Knihy (8)
  • Předplatné (2)
Únor 2021
Po Út St Čt Pá So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
« Led    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz