• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Komora: Rozdíly mezi cenami výrobců a prodejců cukru se zvětšují

30. 1. 2023Rostlinná výrobazdenekmakovicka

Rozdíly mezi cenami průmyslových výrobců cukru a spotřebitelskými cenami v obchodech se podle Potravinářské komory ČR v posledních měsících výrazně zvětšují. Komora to uvedla poté, co ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vyzval obchodní řetězce, aby nezneužívaly současné ekonomické situace k neúměrnému zvyšování zisku. Ceny začaly stoupat se začátkem nové cukrovarnické kampaně v září minulého roku, kdy podniky začaly vyrábět z loňské sklizně.

V obchodech byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) průměrná cena za kilogram cukru krystal v září loňského roku 18,21 Kč. V prosinci stál 32,23 Kč, což je o 77 procent více. Podle ministerstva zemědělství průměrná spotřebitelská cena cukru překonala historická maxima, více než 30 Kč za kilogram cukr zatím v obchodech nestál. Dosavadní rekord bylo 26,1 Kč v září 2004. Nekula v dopise mimo jiné požádal vedení obchodních řetězců, aby výrazný růst cen vysvětlili a uvedli, kdy ceny sníží.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v reakci na výzvu ministra adresovanou vedení obchodních řetězců uvedl, že obchodníci naopak zdražování kompenzují tím, že cukr častěji zařazují do slevových akcí. „V tomto režimu se ho v posledním období prodalo více než 70 procent, takže se každý, kdo sleduje nabídky slevových akcí, může vyhnout masivnímu zdražování ze strany dominantních dodavatelů cukru,“ řekl.

Uvedl také, že ceny se každoročně stanovují v podzimních tendrech a loni se výrobci snažili výrazně navýšit své ceny. „Většina z nich požadovala růst až o 100 procent v jasné snaze zneužít stávající inflační prostředí a podstatně si navýšit zisk,“ řekl. Podle ČSÚ byla průměrná cena průmyslových výrobců za jeden kilogram cukru loni v září 13,17 Kč. V prosinci stál kilogram 19,90 Kč, což je nárůst o 51 procent.

V Česku je sedm cukrovarů, které provozuje pět společností. Potravinářská komora s ohledem na růst cen v obchodech uvedla, že požadavek ministra na snížení cen směrem k obchodníkům je na místě. Reakci svazu obchodu označila jako nepřiměřenou. „Navíc, jestliže uvádí, že více jak 70 procent cukru se prodává ve slevových akcích, pak je rovněž logická otázka, proč se tedy nemůže cukr prodávat za tuto sníženou cenu běžně,“ doplnila komora.

Českomoravský cukrovarnický spolek uvedl, že ceny výrobců v uplynulých letech byly nejnižší za posledních 25 let. Nejnižší cena byla v roce 2019, kdy v lednu stál kilogram 8,18 Kč a v prosinci 9,2 Kč. Svaz také poukázal na výrazné rozdíly v cenách energií, které byly pro podniky v minulých letech proti současnosti několikanásobně nižší. „Rovněž i mzdy před deseti lety byly výrazně nižší,“ uvedl.

Předseda spolku Josef Pojer pro ČTK uvedl, že vyjednávání o cenách je v kompetenci jednotlivých firem. „Z vývoje cen, zejména v posledním roce, je patrné, jak se nůžky dlouholeté cenové korelace rozevírají a kdo je tím subjektem, který je toho jevu příčinou,“ uvedl ke kritice ministra Nekuly a vyjádření svazu obchodu.

Průměrné ceny průmyslových výrobců za kilogram cukru krystal v roce 2022:

Měsíc leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec
Cena (Kč/kg) 11,42 11,75 11,85 11,93 11,86 11,92 12,25 12,50 13,17 17,14 18,93 19,90

 

Průměrné spotřebitelské ceny za kilogram cukru krystal v roce 2022:

Měsíc leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec
Cena (Kč/kg) 15,55 16,21 14,74 17,27 17,42 17,62 18,18 18,26 18,21 30,54 30,70 32,23

 

Průměrné ceny průmyslových výrobců cukru krystal v jednotlivých letech (Kč/kg)

  Průměr roku
2000 17,20
2001 18,14
2002 17,55
2003 17,30
2004 20,58
2005 19,01
2006 19,24
2007 19,00
2008 16,10
2009 15,15
2010 13,09
2011 15,48
2012 19,08
2013 18,29
2014 15,61
2015 12,13
2016 12,54
2017 13,34
2018 9,32
2019 8,58
2020 10,37
2021 10,87
2022 13,72
: cukr

Related Posts

Produkce cukru na Kubě zřejmě letos klesne na nové rekordní minimum

25. 2. 2022zdenekmakovicka

Produkce cukru na Kubě byla v letošní sezóně poloviční ve srovnání s plánem

26. 5. 2022zdenekmakovicka

Cukrovary Tereos TTD letos vyrobí více cukru, zvyšují se ale náklady

7. 11. 2021zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (22)
  • Politika a ekonomika (468)
  • Potravinářství (14)
  • Rostlinná výroba (543)
  • SR (79)
  • Upoutávka na číslo (44)
  • Živočišná výroba (206)
  • Zprávy (26)

Latest Listings

  • Mechanizátor /Organizátor rostlinné výroby /předák
  • Poptávka kulatina KPZ
  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací
  • Koupím kůrovcové dříví
  • Traktorista, opravář zemědělských strojů + pracovnice do živočišné výroby
  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Hraboši Jablka Jahody Jarní práce Ječmen Kukuřice Maso Meruňky Mléko mák Obchod Obilí Ovoce Pekaři podnik Potraviny Potravinářství Počasí Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Žně

E-shop

  • Knihy (9)
  • Předplatné (2)
Březen 2023
Po Út St Čt Pá So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Úno    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.