Francouzi jedí stále méně koňského masa a počet koní zabitých na jatkách prudce klesá. V loňském roce řezníci porazili 5252 koní, před devíti lety to bylo ještě přes 20.000 kusů za rok. Vyplývá to ze statistik masného průmyslu, o nichž informovala agentura AFP.
Koňský steak si loni dala téměř desetina Francouzů, uvedl Guy Arestier ze společnosti Interbev, která chová koně. Historicky se toto maso prodávalo na trzích. Jeho dostupnost ale klesá kvůli menšímu počtu tažných koní i uzavírání jatek zaměřených na koně, dodal Arestier.
Podle Francouzského institutu pro chov koní a jezdectví (IFCE) je prudký pokles spotřeby způsoben také vysokou cenou tohoto druhu masa. „Koňské maso se v roce 2021 prodávalo v průměru za 18,50 eura (450 korun) za kilogram, hovězí maso za 15,30 eura (372 korun) za kilogram a drůbeží maso za 8,50 eura (207 korun),“ uvedla mluvčí institutu Mathilde Dhollandeová.
Proti konzumaci koní se razantně staví francouzská herečka Brigitte Bardotová, která je v posledních letech plamennou obhájkyní zvířat. „Jsem pobouřena, že Francie je jednou z posledních zemí, kde se jedí koně,“ řekla Bardotová AFP.
V Česku se jí koňské maso jen minimálně.
ČTK