• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Farmy z Plzeňského kraje pociťují trvalý nedostatek pracovníků

25. 12. 2020Politika a ekonomikazdenekmakovicka

Farmy z Plzeňského kraje pociťují trvalý a zhoršující se nedostatek pracovníků v zemědělství včetně odborníků. Bude to velký problém, řekl Radovan Sochor, spolumajitel rodinné farmy ze Železného Újezdu na Plzeňsku.

„Těžko se shánějí pracovníci za všech oborů, kde se musí hodně fyzicky pracovat. Mladá generace dnes fyzickou práci nechce. A bohužel všechno se robotem udělat nedá,“ uvedl.

Jako příklad uvedl Sochor pracovníky, takzvané paznehtáře, kteří ošetřují kopyta krav a býků. „Řemeslo vymírá, stejně jako veterináři, k velkému dobytku už prostě nikdo nechce jít. Je lepší vyúčtovat babičce nebo slečně za ošetření kočičky, pejska nebo křečka,“ řekl. Podle něj se bojí nebezpečí a těžké práce. Míní, že o veterinární obor je velký zájem, ale je v něm velký podíl žen, které nemají na práci s velkým dobytkem potřebnou sílu. Paznehtář Marek Fikejz z Trutnovska potvrdil, že práce má jeho tým dost na celý rok, ale mladí nemají o práci v zemědělství zájem.

Souvisejícím problémem podle Sochora je, že se mladí nedostanou k půdě, protože ji obhospodařují velké firmy. „Po revoluci existovaly dva zákony, které umožňovaly, že když chce někdo na půdě hospodařit, tak mu musí být vrácena. Ale dneska už se to nějak z těch zákonů vytratilo a když si někdo koupí půdu a přetrvává tam smlouva, která se obnovuje ještě z dob socialismu, tak na ni čeká třeba deset let,“ uvedl.

Prozatímní výhodou je, že zemědělství stále není, na rozdíl od třeba pracovníků v gastronomii a hotelnictví, ani v době covidu v portfoliu rizikových oborů bank. „Kvalitní kuchař, který přijde do banky, že si zakládá rodinu a že chce hypotéku na bydlení, tak mu ji nedají, protože dělá v pohostinství,“ řekl Sochor, jehož rodinná farma má také dva hotely v Nepomuku. Kuchaře a číšníky přitom považuje za prestižní řemeslo. „Od revoluce se naše gastronomie posunula hodně daleko, západní svět říká, jak se u nás ještě dobře a poctivě jí,“ uvedl Sochor. Lidé ale teď, stejně jako dříve ze zemědělství, odcházejí hodně mimo obor. Pokud jdou někam k pásu, považuje to za degradaci oboru.

ČTK

: Pracovníci

Related Posts

Zemědělské a potravinářské podniky odmítají povinný pátý týden dovolené

13. 5. 2021zdenekmakovicka

Průzkum komory: V zemědělství chybí pracovníci v devíti z deseti podniků

11. 8. 2021zdenekmakovicka

ČSÚ: Počet plně zaměstnaných lidí v zemědělství klesl za 20 let o 45,3 procenta

21. 9. 2021zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (25)
  • Politika a ekonomika (559)
  • Potravinářství (16)
  • Rostlinná výroba (567)
  • SR (85)
  • Upoutávka na číslo (53)
  • Živočišná výroba (220)
  • Zprávy (30)

Latest Listings

  • Mechanizátor /Organizátor rostlinné výroby /předák
  • Poptávka kulatina KPZ
  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací

Štítky

Agrární komora Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Hraboši Jablka Jahody Jarní práce Kukuřice Maso Meruňky Mléko Mrazy mák Obchod Obilí Ovoce podnik Potraviny Potravinářství Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Ukrajina Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Žně

E-shop

  • Knihy (9)
  • Předplatné (2)
Červen 2023
Po Út St Čt Pá So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Kvě    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.