• Přečtěte si v ZT
  • Slovensko
  • Komentář
  • Předplatit
  • Akce
  • Inzerovat
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Košík

Farma Škodových z Třebíčska vykrmené býky sama poráží, maso nechává zrát i měsíc

2. 8. 2021Živočišná výrobazdenekmakovicka

Rodinná farma Škodovi, která hospodaří v Odunci u Hrotovic, své mladé vykrmené býky poráží na vlastních jatkách, hovězí maso tam pak nechává zrát i měsíc. Objednávky pravidelně rozváží k zákazníkům nejen na Třebíčsku, ale i v Brně, na Jihlavsku a na Znojemsku, zásobuje také restaurace. Řekl to farmář Vítězslav Škoda. Vyzrálé maso Škodových je od června mezi certifikovanými výrobky se značkou Vysočina regionální produkt.

Obilí a další plodiny pěstuje farma na 500 hektarech půdy. Ve stáji může vykrmovat až 140 býků. Chová bezrohé masné plemeno skotu aberdeen angus, které má ve svalovině vyšší obsah tuku. „Tuk je nositelem chuti a je to lepší pro zrání masa,“ řekl Škoda. Dodal, že u hovězího masa má zrání trvat minimálně dva týdny, aby bylo křehké.

Zráním hovězího masa se farma zabývá tři roky. Odrostlá telata nakupuje od chovatelů, kteří mají dobytek na pastvinách třeba na Šumavě. Býčky vykrmuje přibližně rok, poráží je na rodinných jatkách v Hrotovicích. Maso tam pak zraje měsíc zavěšené v chladicím boxu, při odpovídajícím proudění a vlhkosti vzduchu a při teplotě okolo bodu mrazu. Při tomto zrání se podle Škody mění chuť masa s každým týdnem.

Farmáři používají i „mokrou“ cestu zrání, kdy se maso hned uzavře ve vakuovém balení. „U suchého zrání se voda odpařuje. „U mokrého zrání je to spíš o křehkosti než že by se měnila struktura chuti masa,“ podotkl Škoda.

Maso prodávají Škodovi prostřednictvím svého e-shopu, lidé pro něj chodí i na farmu. Objednat si mohou třeba maso připravené na steaky tak, že ho stačí už jen dát na gril. U vchodu na farmu chtějí podnikatelé na podzim udělat prodejnu s malým bistrem, kvůli růstu poptávky plánují, že rozšíří stáj a mají i další záměry. „Uvidíme. Člověk má zůstat při zemi, aby to fungovalo. Ale pokud bude prostor, budeme vymýšlet nové produkty,“ řekl Vítězslav Škoda.

Rodina hospodařila už před kolektivizací zemědělství, ke svému majetku se znovu dostala v roce 1992. Devětadvacetiletého farmáře práce baví. Na venkově vidí i svou budoucnost. „Zemědělství se dá dělat dobře a lidé vždycky budou jíst. Je potřeba se o tu půdu pořádně starat,“ uvedl. Díky chovu skotu na slaměné podestýlce má farma pro svá pole potřebné organické hnojivo.

Značku Vysočina regionální produkt podle údajů kraje aktuálně využívá šest desítek výrobců. Naposled se letos v červnu vedle farmy Škodových mezi nositele této značky zařadily inkousty Inkebara Dušana Prachaře, trvanlivé výrobky chotěbořského řeznictví Stejskal, pramenitá voda Crystalis ze Stražiště, Milovské perníčky a pralinky a keramika Jany Fučíkové z Koněšína.

ČTK

: Maso

Related Posts

Výroba vepřového klesla na jižní Moravě proti roku 2010 o třetinu

10. 2. 2021zdenekmakovicka

Výroba masa minulý rok klesla o 4,2 procenta, snížila se i spotřeba

10. 2. 2023zdenekmakovicka

Množství vyrobeného vepřového na jižní Moravě kleslo za čtvrtletí pod 6000 tun

17. 5. 2023zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Komentujeme (7)
  • Mechanizace (24)
  • Politika a ekonomika (553)
  • Potravinářství (16)
  • Rostlinná výroba (567)
  • SR (84)
  • Upoutávka na číslo (53)
  • Živočišná výroba (220)
  • Zprávy (30)

Latest Listings

  • Mechanizátor /Organizátor rostlinné výroby /předák
  • Poptávka kulatina KPZ
  • Business Analytik vývoje zemědělských aplikací

Štítky

Brambory Ceny Chmel chřest Cukrová řepa Dotace Drůbež ekologie Hraboši Jablka Jahody Jarní práce Kukuřice Maso Meruňky Mléko Mrazy mák Obchod Obilí Ovoce Pekaři podnik Potraviny Potravinářství Pracovníci Prasata Protesty Pšenice Půda Ryby Réva vinná sady Skot Sucho Traktory Ukrajina Veletrh Veterinářství Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Žně

E-shop

  • Knihy (9)
  • Předplatné (2)
Květen 2023
Po Út St Čt Pá So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« Dub    

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz

Copyright ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.