Zemědělci a potravináři budou moci dostat jako pomoc kvůli opatřením proti koronaviru až tři miliardy korun, schválila vláda. Dnes to oznámilo ministerstvo zemědělství. V materiálu, který předložil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) vládě, chtěl úřad až dvojnásobek této sumy. Vláda schválila zásady dotačního programu, ministerstvo nyní dopracuje jeho pravidla, které pak bude kabinet Andreje Babiše (ANO) schvalovat na některém z dalších jednání.
Na peníze budou mít nárok producenti potravin, kteří dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, které jsou nyní zavřené. Jde například o školní jídelny nebo o restaurace. „Podmínky toho konkrétního dotačního programu budou laděny mezi ministerstvem zemědělství a financí, například koho se to týká, že bude muset mít převážné příjmy z gastronomie,“ dodala na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
„V praxi bude žádost velmi jednoduchá, postačí prokázat pokles tržeb, doložit počet zaměstnanců a potvrzení, že jde o výrobce potravin podle definice zákona o potravinách. Takto nám pravidla schválila Evropská komise. Každý, kdo podmínky splní, by měl mít nárok na 200.000 korun, dalších 20.000 Kč potom za každého zaměstnance,“ dodal Toman.
Podle materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů až šest miliard korun měsíčně. Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun.
Propad tržeb u lihovin v případě trvání vládních omezení do konce roku dosáhne nejméně 2,5 miliardy korun, u pivovarů 1,4 miliardy Kč měsíčně. U vinařů jde o zhruba 185 milionů korun měsíčně, ministerstvo však v jejich případě předpovídá za celý rok i kvůli rušeným vinobraním a svatomartinskému koštu propad 1,94 miliardy Kč.
Očekávají se také ztráty u produkce ryb, kromě zavřených gastro provozů chybí jejich producentům prodej ze slavnostních výlovů, tratí i na omezeném stravování v lázeňských zařízeních.
Agrární komora ČR volá kromě přímé finanční podpory také po částečném odpuštění sociálních odvodů. Podle tajemnice komory Gabriely Dlouhé pandemie znamenala také vyšší náklady na pracovní sílu kvůli uzavření hranic, ošetřování členů rodiny nebo zaměstnancům v karanténě. Komora navrhuje odpuštění sociálních odvodů od října do konce roku pro všechny zemědělské podniky na prvních 50 zaměstnanců. Větší podniky se podle Dlouhé často věnují pěstování citlivých komodit jako je ovoce, zelenina, chmel nebo živočišné výrobě, což se snaží stát dlouhodobě podporovat.
Producenti mají i problémy s odbytem masa do zahraničí, například kvůli zavřeným hotelům. Vzniká tak tlak na cenu, která se pak snižuje.
SEKTOR | TÝDENNÍ ODHADOVANÁ ZTRÁTA TRŽEB v sektoru/společnosti | ODHADOVANÝ POČET ŽADATELŮ O KOMPENZACE |
MASO (hovězí a vepřové) | 150 mil. Kč | 300-400 subjektů |
DRŮBEŽÍ MASO | 15 mil. Kč | 4 subjekty |
MLÉKO | 60 mil. Kč | 8 subjektů |
ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY | 385 mil Kč | tisíce subjektů |
PEKÁŘSKÉ VÝROBKY | 25 mil. Kč | 100 subjektů |
RYBY | 2 mil. Kč | 30-50 subjektů |
NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE | 90 mil. Kč | 20 subjektů |
VÍNO | 50 mil. Kč | 380- 500 subjektů |
PIVO | 350 mil. Kč | 300-400 subjektů |
LIHOVINY | 220 mil. Kč | 15 subjektů |
OSTATNÍ | 150 mil. Kč | 100-200 subjektů |
Celkem | 1497 mil. Kč | 8500 – 10000 subjektů |
Zdroj: Ministerstvo zemědělství
ČTK