Tuzemská spotřeba čerstvé zeleniny v roce 2022 klesla o desetinu. Každý Čech jí v průměru spotřeboval 87,4 kilogramu, zatímco v roce 2021 to bylo 96,8 kilogramu. Snížila se spotřeba veškeré zeleniny kromě květáku a špenátu, u kterých byl zaznamenán mírný meziroční nárůst. Informace je ze situační a výhledové zprávy zaměřené na zeleninu, kterou s využitím dat Českého statistického úřadu zpracovalo ministerstvo zemědělství spolu se Zelinářskou unií Čech a Moravy (ZUČM). Podle pěstitelů by mohlo spotřebu zeleniny a ovoce povzbudit snížení DPH z nynějších 12 procent na nulu.
V roce 2022, kdy ceny zeleniny na pultech obchodů výrazně vzrostly a zároveň kvůli vysoké inflaci klesly reálné mzdy, každý Čech podle ČSÚ spořádal v průměru 10,8 kilogramu cibule, zatímco v roce 2021 to bylo 12,3 kilogramu. Spotřeba mrkve předloni klesla meziročně o kilogram na 7,2 kilogramu, rajčat z 12,6 kilogramu v roce 2021 na 12 kilogramů, salátových okurek z 6,4 kilogramu na 5,7 kilogramu a kedluben z 2,2 kilogramu na 1,8 kilogramu.
„Když mluvíme s našimi partnery v zahraničí, shodujeme se na tom, že se v celé EU snižuje kupní síla obyvatelstva. Bohužel to má velký dopad na konzumaci ovoce a zeleniny. Tyto potraviny jsou však základními zdroji vitamínů a životně důležitých látek. Jednou z možností, jak tomu pomoci a jak nastartovat zdravý životní styl Čechů, je například nulová sazba DPH na ovoce a zeleninu. A tady může pomoci stát,“ komentovala klesající spotřebu zeleniny předsedkyně ZUČM Monika Nebeská.
Spotřeba zeleniny byla v roce 2022 podle Nebeské sice o 7,7 kilogramu vyšší než v roce 2010, ve srovnání s doporučeními odborníků i evropským průměrem je ale stále nízká. Česko tak zaostává za většinou evropských zemí. Podle Nebeské může nízká spotřeba souviset i s tím, že zelenina je pro některé domácnosti drahá. Upozornila, že pěstitelé ale nemají možnost její výši jakkoli ovlivnit, jelikož koncová cena je plně v rukách obchodních řetězců. Pěstitelé upozornili, že pokud by byla sazba DPH na ovoce a zeleninu snížena na nulu, tak by musel stát důsledně dohlédnout na to, aby se to projevilo i v cenách na pultech obchodů.
Průměrné spotřebitelské ceny zeleniny v posledních dvou letech výrazně vzrostly. Například průměrná roční spotřebitelská cena kilogramu cibule se zvýšila z 16,31 koruny v roce 2021 na loňských 30,80 koruny. Kilogram květáku v obchodech ve stejném období podražil z 39,80 koruny na 48 korun, kilogram mrkve z 21,18 koruny na 29,52 koruny a rajčat z 57,04 koruny na 75,23 koruny.
Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2023 podle předběžných údajů vzrostla o půl procenta na 219.510 tun. Plocha polí se zeleninou loni ale meziročně klesla o 288 hektarů na 11.015 hektarů, o rok dříve zabírala 11.303 hektarů a v roce 2021 to bylo 12.066 hektarů. Někteří pěstitelé zeleniny loni kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost.
Spotřeba čerstvé zeleniny v ČR (kg/osoba/rok)
Rok | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
Spotřeba: | 82,9 | 86,4 | 84,8 | 87,3 | 88,2 | 87,1 | 87,0 | 93,2 | 96,8 | 87,4 |
Zdroj: ČSÚ, MZe
ČTK