Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) uskutečnili za první pololetí letošního roku 25.000 kontrol při nichž odebrali téměř 9000 vzorků potravin. Z nich 2300 nevyhovělo některému z parametrů. Nejlépe z kontrol dlouhodobě vycházejí potraviny vyrobené v České republice. Novinářům to řekli ústřední ředitel SZPI Martin Klanica a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Klanica uvedl, že počet kontrol ani nevyhovujících vzorků se nevymyká z dlouhodobých průměrů. „Vzhledem k personální situaci zvládneme provést 45.000 až 50.000 kontrol ročně. Nevyhovující vzorky spadají do široké škály pochybení, od kvality potraviny, chyb v označování až po bezpečnost potravin. Vzorků, které by přímo ohrožovaly zdraví spotřebitelů, je ale naprosté minimum,“ řekl Klanica.
Kontroly SZPI se od loňska více zaměřují na potraviny dovezené z Ukrajiny, a to jednak na obilí a obilné výrobky, ale také na kuřecí maso. „Za první pololetí bylo odebráno 92 vzorků obilí a obilných produktů, všechny vzorky vyhověly. Drůbežího masa bylo odebráno 18 vzorků a dva z nich nevyhověly, byly v nich nalezeny stopy salmonely,“ uvedl Klanica.
Ministr Výborný uvedl, že ukrajinské obilí i kuřecí maso má na českém trhu velmi malý obchodní podíl. „V Česku se ročně spotřebuje asi pět milionů tun obilovin, z Ukrajiny to loni bylo 4000 tun. U kuřecího masa původem z Ukrajiny je podíl na trhu jedno až dvě procenta,“ řekl Výborný. Doplnil, že nejméně závadných vzorků je pravidelně u českých potravin. „Lidé si mohou být u potravin domácího původu téměř jisti, že jsou nezávadné,“ uvedl ministr.