Cukrovary v období od loňského října do konce září letošního roku vyrobí 580.000 tun cukru, což je o sedm procent méně než v předchozí cukrovarnické kampani. Vyplývá to z odhadů ministerstva zemědělství (MZe). Resort v dnešní tiskové zprávě uvedl, že poslední cukrovarnickou kampaň poznamenal deštivý podzim, silné mrazy a vysoké teploty v prosinci. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla loni v prosinci průměrná cena kilogramu cukru krystal v obchodech o 107 procent vyšší než než v lednu 2022.
Podle ministerstva osevní plochy cukrové řepy v minulosti klesaly. V posledních deseti letech se ale pokles zastavil a průměrná osevní plocha nyní činí zhruba 62.000 hektarů. Podle MZe je Česko ve výrobě cukru dlouhodobě soběstačné a v sezoně 2021/2022 bylo pátým největším výrobcem v Evropě. Výroba tehdy přesáhla 620.000 tun, což byla druhá největší hodnota za posledních 30 let.
Ceny cukru minulý rok rostly podobně jako ceny dalších potravin. V lednu činila průměrná cena za kilogram cukru krystal 15,55 Kč a v prosinci 32,23 Kč, tedy o 107 procent více. Podobně zdražil i moučkový cukr. V lednu stál kilogram v průměru 19,61 Kč a v prosinci 34,48 Kč, což byl nárůst o téměř 76 procent. Podle posledních dat ČSÚ za rok 2021 každý obyvatel ČR ročně spotřeboval 36,3 kilogramu cukru, spotřeba se tak v posledních letech příliš nezměnila.
Spotřebitelské ceny cukru výrazně stouply v říjnu loňského roku, kdy podle ČSÚ kilogram cukru krystal v obchodech zdražil o zhruba 12 Kč. V ČR je podle MZe sedm cukrovarů. Zhruba 60 procent cukrové řepy vypěstované českými zemědělci zpracuje společnost Tereos TTD. Její mluvčí Jakub Hradinský loni uvedl, že firma až do září prodávala cukr vyrobený ještě v období před prudkým růstem cen energií. Firma tehdy také uváděla, že kvůli růstu cen energií bude cukr z loňské sklizně dražší.
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) poznamenal, že cukrová řepa patří mezi citlivé komodity a pěstitelé mají možnost čerpat podporu z evropských dotací. „Na cukrovou řepu šlo loni formou dobrovolné podpory vázané na produkci přibližně 450 milionů korun,“ doplnil.
Cukrová řepa se začala pěstovat před více než 180 lety. Ministerstvo uvedlo, že díky vyšlechtěným odrůdám a pěstitelským technologiím je to nejproduktivnější plodina v mírném zeměpisném pásmu. Proti počátkům pěstování jsou výnosy nyní více než desetinásobné.
Nekula upozornil i na pozitivní vlastnosti této plodiny, která pomáhá krajině tím, že zpestřuje osevní postupy. „Je výbornou předplodinou, přispívá ke zúrodňování půdy díky hlubokému kořeni, organickému hnojení a velkému množství rostlinných zbytků po sklizni,“ dodal ministr.
Vývoj výroby cukru:
Hospodářský rok | Výroba cukru (t) |
2021/22 | 623.740 |
2020/21 | 506.323 |
2019/20 | 509.057 |
2018/19 | 572.798 |
2017/18 | 636.002 |
Vývoj sklizňových ploch a výnosů cukrové řepy:
Hospodářský rok | Sklizňová plocha (ha) | Množství zpracované řepy (t) | Výnos řepy (t/ha) |
2021/22 | 63.916 | 4,350.016 | 68,06 |
2020/21 | 62.205 | 3,886.501 | 62,48 |
2019/20 | 60.630 | 3,689.705 | 60,86 |
2018/19 | 66.151 | 3,806 121 | 57,54 |
2017/18 | 66.304 | 4,976.687 | 75,06 |
zdroj: MZe
ČTK