Produkce cukru na Kube bude v letošní sezóně poloviční ve srovnání s očekáváním vlády. Uvedla to ve středu agentura EFE. Kubánská vláda pro sezónu 2021/2022 počítala s výrobou zhruba 900.000 tun cukru. Cíl se ale podařilo dosáhnout jen z 52 procent a produkce dosáhla 474.000 tun cukru. To je jeden z nejhorších výsledků za poslední století.
Podle kubánského státního podniku Azcuba jen tři z jeho 35 poboček dokázaly dosáhnout naplánovaných výsledků. Podle ředitele podniku Dionisa Péreza je nízká výroba výsledkem „objektivních problémů, které země má, a organizačních nedostatků“. Podle něj odvětví pocítilo zpřísněné americké sankce, kvůli kterým bylo nutné omezit nákup náhradní součástek, údržbu strojů a dodávky pohonných hmot. Další problémy vidí v pracovní disciplíně či nízké technologické úrovni. Výrobu poškodila i havárie klíčového závodu na výrobu kyslíku a další stlačených plynů.
Kubánská vláda předpokládala, že z letošní sklizně půjde 500.000 tun cukru na domácí trhu. Kvůli špatným výsledkům tak není vyloučené, že ostrov bude muset tuto klíčovou komoditu dovážet. Cukrovarnictví vláda považuje za strategické odvětví, jeho výsledky ale v posledních letech klesají. Při předchozí sezóně vláda určila za cíl vyrobit alespoň 1,2 milionu tun cukru, což se ale podařilo naplnit pouze ze dvou třetin a produkce činila zhruba 800.000 tun cukru. To byl nejhorší výsledek od roku 1908, uvedla agentura Reuters.
Sklizeň cukrové třtiny obvykle začíná v listopadu a trvá do května. Letos však většina cukrovarů otevřela v prosinci či na počátku ledna kvůli nedostatku třtiny a také náhradních dílů. Cukr má zásadní význam pro výrobu rumu a je zdrojem zahraniční měny a zaměstnanosti na rozlehlém venkově ostrova.
Produkce cukru se v posledních letech nachází na historicky nízké úrovni. V roce 1959, krátce po revolucí, kubánská produkce činila 5,6 milionu tun cukru a v 80. letech vystoupala nad hranici osmi milionů tun ročně.
ČTK