Vietnam je perspektivní trh pro české exportéry, brzy by tam mohli začít vyvážet hovězí maso, osiva nebo genetický materiál. Uvedl to ministr zemědělství Marek Výborný, který je na návštěvě Vietnamu. Nejprve je ale podle něj potřeba zajistit certifikaci, pro jejíž dokončení je nutné, aby do České republiky přijela inspekční mise vietnamské veterinární správy. Ta by se mohla uskutečnit na začátku roku 2025.
„Osobně jsem apeloval na to, aby to bylo dříve, ještě během letošního roku, a to i proto, že vietnamské firmy projevily o české hovězí maso výrazný zájem,“ uvedl Výborný. „Zástupci vietnamského ministerstva nás ujistili, že Česká republika patří k jejich prioritním oblastem,“ dodal. Jeho úřad s vietnamskou stranou dokončení certifikace pro vývoz masa a masných produktů z České republiky do Vietnamu řeší dlouhodobě.
Příznivě se vietnamská strana staví k dovozu osiva, ovoce a zeleniny, které odborníci v Česku umějí šlechtit i pro klimatické podmínky jihovýchodní Asie, uvedlo ministerstvo. V nejbližší době by se měly dořešit certifikáty pro dovoz osiv z Česka do Vietnamu.
„V případě osiv je proces certifikace jednodušší než u živočišných produktů, nic by nemělo bránit brzkému dokončení procesu. Podobná situace je i u genetického materiálu skotu, o který mají vietnamské firmy rovněž zájem,“ uvedl Výborný.
Velkou perspektivu má podle ministerstva sektor piva, které je ve Vietnamu velmi oblíbené. Trh s řemeslnými pivy a zájem o prémiová piva dynamicky roste u mladé generace. Ambici zvýšit vývoz do Vietnamu má i Budějovický Budvar, jehož zástupci jsou v podnikatelské delegaci s ministrem. Zájem je rovněž o technologie pro pivovarnictví a český chmel.
ČTK