• Číst online
  • Předplatit
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • Akce
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Zelináři se obávají dalších mrazů, mohly by poškodit úrodu

19. 4. 2017Rostlinná výrobaKarel Král

Pěstitelé zeleniny s obavami sledují předpověď počasí, jelikož další výraznější ochlazení by jim už mohlo způsobit značné škody na polích s květákem, zelím, špenátem či ranými bramborami. „Zatím jsme pokles teplot přečkali bez větší újmy,“ řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

„Někde jsem zahlédl, že má být až devět stupňů pod nulou. Tak to už by byl pro nás průšvih,“ uvedl Zeman. Sněžení podle něj zatím většinou zasáhlo oblasti s nadmořskou výškou přesahující 300 či 400 metrů, kde se zelenina ve velkém nepěstuje. „Například u nás na Litoměřicku zelináři působí na úrovni 150 metrů nad mořem,“ uvedl Zeman.

Víc než sníh nyní ohrožují pole se zeleninou přízemní mrazíky. Dnes ráno rtuť teploměru i v zelinářských oblastech místy klesla na jeden či dva stupně pod bod mrazu. „Na zeleninu by to ale nemělo mít vliv, protože spousta pěstitelů ji má zakrytou netkanou textilií, která pole bohatě ochrání před teplotami i kolem dvou či tří stupňů pod nulou,“ řekl Zeman.

Problém by mohli mít pěstitelé raných brambor, které jsou choulostivější na teplotu a mrazivé počasí je může snadno poškodit. „Pokud nejsou zakryté, tak můžou být trošku popálené. Neměla by to ale být žádná katastrofa,“ míní Zeman.

Letošní rok je podle něj pro pěstitele zeleniny atypický, jelikož se po zimě nezvykle rychle oteplilo a nyní se vrátilo zimní počasí. „Všichni jsme mezitím nastartovali do polí. Například na Litoměřicku se už sklízí špenát,“ dodal Zeman.

Mrazů se obávají také ovocnáři. Ohroženy jsou hlavně peckoviny, tedy meruňky, broskve a třešně. V noci na čtvrtek mohou teploty v Česku klesnout k minus třem stupňům, na západě země až k minus pěti. V noci na pátek pak k minus pěti stupňům, ojediněle až minus osmi, uvádí meteorologická předpověď.

: Zelenina

Related Posts

Britští pěstitelé mohou vyzkoušet „braklažány“ či „baklambory“

11. 1. 2016Karel Král

V Tuřanech vyrobí každoročně přes 1000 tun kysaného zelí

17. 8. 2017Karel Král

Podzimní Flora přilákala 26.000 návštěvníků, o 500 víc než loni

9. 10. 2017Karel Král

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Mechanizace (24)
  • Politika a ekonomika (562)
  • Potravinářství (21)
  • Rostlinná výroba (429)
  • Ukázka z čísla (12)
  • Upoutávka na číslo (194)
  • Živočišná výroba (225)
  • Zprávy (66)

Latest Listings

  • PRODEJ KOMPLETNÍHO STÁDA KRAV – ČESTR
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Agrární komora Bio Bioplyn Brambory Burza Chmel Cukrová řepa Dotace Drůbež GMO Hnojivo Jablka Jarní práce Ječmen Kozy Kukuřice Květiny Maso Mléko mák Obilí ovce Ovoce Potraviny Pracovníci Prasata Pšenice Půda Restituce Ryby Réva vinná Sklizeň Skot Sucho Traktory Veterinářství Vysočina Víno Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Škůdci Žně

E-shop

  • Archiv čísel (1)
  • Knihy (6)
  • Předplatné (2)
Únor 2019
PoÚtStČtPáSoNe
« Led  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz