• Číst online
  • Předplatit
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • Akce
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Zájem o husy roste. V Byňově zvětšili chovné hejno

12. 11. 2015Živočišná výrobaKarel Král

housataHusí farma Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku, jediná šlechtitelská stanice hus v republice, letos zvýšila počet chovaných housat zhruba o 5000 na 57.000. Asi 52.000 z nich zamířilo k chovatelům v ČR, Rakousku a Německu. Nejlepší doplnili do chovného hejna, které má teď více než 5500 hus a houserů. Řekla to vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.

Tisíc hus míří před středečním svátkem svatého Martina k zákazníkům. Pro vykrmené husy si do Byňova jezdí lidé z restaurací i maloodběratelé z celých jižních Čech.

Do zlatova vypečená husa je ozdobou jídelníčku svatomartinských hodů, které například v restauracích bývají celý týden. „Cena je stejná jako loni, 80 korun za kilo,“ řekla Hrvolová. Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají velmi kvalitní maso i peří. Rostly na farmě od května, aby na začátku listopadu vážily požadovaných čtyři až šest kilogramů. První tři týdny života se housata drží v teple, v odchovně. „Pak je pouštíme do výběhů a na čerstvou trávu. Husa je takový tvor, že nemůže být uzavřená, je celý život venku, na vzduchu,“ uvedla Hrvolová. Aby husy dostatečně narostly, přikrmují se zrním.

„Dříve se líhlo i 120.000 housat a hejna bývala tisícová. Na chov nás bylo třicet zaměstnanců, teď jedenáct,“ dodala Hrvolová.

Na šlechtění dostává rybářství ročně více než dvoumilionovou dotaci, náklady ale nepokryje. Aby jediný šlechtitelský chov hus v České republice nebyl zrušen, dotuje ho rybářství z chovu ryb. Chov hus si vydělá na energie, krmiva a mzdy. Na investice do líhní a odchoven housat nejsou peníze, postaveny byly před 40 lety. Za posledních devět let rybářství do chovu hus investovalo zhruba sedm milionů korun. Opraveny byly haly u rybníků a všechny odchovné plochy byly oploceny, aby se minimalizovaly ztráty, které společnosti působí lišky a zloději.

ČTK

: Drůbež

Related Posts

Počet chované drůbeže na jihu Čech klesl o třetinu

5. 3. 2017Karel Král

Obchodníci mají 60procentní marži na vejcích, tvrdí unie

11. 4. 2017Karel Král

Počty kuřat na maso se snižují, loni jich ubylo 25 milionů

30. 5. 2015Karel Král

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Mechanizace (26)
  • Politika a ekonomika (592)
  • Potravinářství (24)
  • Rostlinná výroba (446)
  • Ukázka z čísla (12)
  • Upoutávka na číslo (227)
  • Živočišná výroba (239)
  • Zprávy (103)

Latest Listings

  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Agrární komora Bio Bioplyn Brambory Burza Chmel Cukrová řepa Dotace Drůbež GMO Hnojivo Jablka Jarní práce Ječmen Kozy Kukuřice Květiny Maso Mléko mák Obilí ovce Ovoce Potraviny Pracovníci Prasata Pšenice Půda Restituce Ryby Réva vinná Sklizeň Skot Sucho Traktory Veletrh Veterinářství Víno Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Škůdci Žně

E-shop

  • Archiv čísel (1)
  • Knihy (5)
  • Předplatné (2)
Prosinec 2019
PoÚtStČtPáSoNe
« Lis  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz