• Číst online
  • Předplatit
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • Akce
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Vinařům přeje počasí, ročník má potenciál na vynikající vína

4. 10. 2019Rostlinná výrobaEva Makovičková

Všechna fenologická stádia letos nastupovala v termínech, které odpovídají obvyklým dlouhodobým průměrům. V některých stádiích vegetace docházelo také k mírnému opoždění, což se nakonec ukázalo jako velmi výhodné. Je dobré si stále uvědomovat, že hrozny mají zaměkat v červenci a srpnu a mají dozrávat v září a říjnu. Jak ukázal i rok letošní, právě září a říjen nabízí nejlepší počasí pro zajištění kvalitní vyzrálosti hroznů.

Rok 2018 byl velmi kritický z pohledu vývoje kyselin, které se snižovaly k minimálním hodnotám. Letošní rok je v tomto směru daleko příznivější a dalo by se v nadsázce říct, že „počasí pomohlo, když bylo třeba“. Vývoj kyselin nejvýrazněji ovlivňují vysoké teploty během zrání hroznů. Dlouhé období vysokých teplot v roce 2018 způsobilo velmi výrazný pokles kyseliny jablečné. Letos naopak nebyly během zrání hroznů teploty výrazně vysoké a v hroznech je i nyní vyšší až optimální obsah kyseliny jablečné.

Dalším velmi důležitým faktorem, který ovlivňuje obsah kyselin, je průběh denních a nočních teplot a také případné dešťové srážky. Během zrání hroznů mají noční teploty obvykle malý vliv na cukernatost, ale výrazný vliv na kyseliny, aroma a antokyanová barviva. Nižší noční teploty se letos projevily v pravý čas a kyseliny proto zůstaly v hroznech na dostatečné úrovni. To vedlo k optimálním podmínkám pro svěží chuť bílých vín a mikrobiální stabilitu růžových a červených vín. Letošní počasí bylo také velmi příznivé pro vývoj aromatických látek. Ty jsou základem kvality bílých vín. Teplé počasí a zejména teplé noci nevytváří pro vývoj aromatických látek optimální podmínky. Potvrzení této skutečností si všichni jistě pamatují z roku 2018, kdy u bílých hroznů sklizených během srpna a počátku září, byla aromatická kvalita velmi nízká.

Většina odrůd typických pro vinohradnictví chladného podnebí dosahuje větší typičnosti při zrání v podmínkách s vyšším rozdílem denních teplot, kdy denní teploty mohou podporovat zrání hroznů, zatímco nižší noční teploty zpomalují respiraci a metabolismus. Při pohledu do vinice je možné pozorovat vynikající potenciál aromatické zralosti u většiny bílých odrůd. Ukazatelem aromatické kvality je barva slupky a také chuťové vlastnosti bobule. Například Ryzlink vlašský vykazuje pozitivní aromatický vývoj i na různých lokalitách. Na našich vinicích můžeme očekávat velmi dobrou kvalitu hroznů bílých odrůd napříč vinařskými terroir. Pro zrání modrých odrůd jsou příznivější stabilní teplotní podmínky. Denní teploty se i v posledních dnech září stále pohybovaly blízko 20°C a průběh počasí i pro zrání modrých odrůd byl tak velmi příznivý. Průběh teplot také pozitivně působí na vývoj cukernatosti u modrých odrůd. Je proto možné očekávat velmi dobrou úroveň přirozeného obsahu alkoholu u červených vín. „Počasí pomáhá“ také ve vývoji tříslovin a antokyanových barviv.

Určujícím faktorem vývoje révy vinné je především teplota. Díky průběhu teplot došlo k optimálnímu fenologickému vývoji révy. Hrozny zrají v září a říjnu, čímž se vytvořil předpoklad vysoké kvality. Vývoj cukrů, kyselin, aromatických a fenolových látek je velmi příznivý a proto můžeme očekávat vynikající ročník.

: Víno

Related Posts

Vinaři asi budou moci získat až 133 milionů Kč ročně z EU

17. 7. 2018Eva Makovičková

Světová produkce vína bude letos asi nejnižší za více než 50 let

24. 10. 2017Karel Král

Sklizeň vinné révy loni klesla o 15 procent na 63.500 tun

19. 2. 2015Karel Král

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Mechanizace (26)
  • Politika a ekonomika (592)
  • Potravinářství (24)
  • Rostlinná výroba (446)
  • Ukázka z čísla (12)
  • Upoutávka na číslo (227)
  • Živočišná výroba (239)
  • Zprávy (103)

Latest Listings

  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Agrární komora Bio Bioplyn Brambory Burza Chmel Cukrová řepa Dotace Drůbež GMO Hnojivo Jablka Jarní práce Ječmen Kozy Kukuřice Květiny Maso Mléko mák Obilí ovce Ovoce Potraviny Pracovníci Prasata Pšenice Půda Restituce Ryby Réva vinná Sklizeň Skot Sucho Traktory Veletrh Veterinářství Víno Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Škůdci Žně

E-shop

  • Archiv čísel (1)
  • Knihy (5)
  • Předplatné (2)
Prosinec 2019
PoÚtStČtPáSoNe
« Lis  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz