• Číst online
  • Předplatit
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • Akce
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Rodinná farma Sedlákových se za 25 let rozrostla na 200 koz

31. 5. 2017Živočišná výrobaKarel Král

Během 25 let se rodinná kozí farma rodiny Sedlákových ze Šošůvky na Blanensku v Moravském krasu rozrostla až na dvousethlavé stádo. Každý den kozy vydojí 400 litrů mléka, z nichž se dělají sýrové a mléčné výrobky a stále oblíbenější tvarohové. Posbíraly už řadu ocenění v soutěžích Regionální potravina a Zlatá chuť jižní Moravy, manželé Sedlákovi se však snaží každoročně přicházet na trh s něčím novým. Letos je to například sýr na grilování či čerstvý sýr a také balkánský sýr, řekl Jan Sedlák. Každoročně se výroba mírně zvyšuje, postupně však naráží na prostorové možnosti pozemků i budov.

Manželé po roce 1989 získali v restitucích část majetku, který byl v 60. letech začleněný do JZD. „Chtěli jsme dělat sedlačinu. Začínali jsme s deseti kozami. Dnes už potřebujeme i zaměstnance a v sezoně, která trvá od března do začátku prosince, je nás pět a ještě jeden člověk na půl úvazku,“ řekl Sedlák. Už na začátku se totiž Sedlákovi rozhodli, že nebudou jen chovat kozy a prodávat mléko, ale budou i vyrábět a sami si výrobky prodávat.

Čtvrt století tak postupně budovali současný obchodní model. „Máme přímý prodej, kdy se lidé hlavně v turistické sezoně zastaví před domem a přijdou si nakoupit. Druhou variantou jsou distributoři, kteří k nám jezdí a zavážejí prodejny se zdravou výživou či různé specializované prodejny. A pak také my sami zavážíme některé typy prodejen, jako je Sklizeno nebo Náš grunt. Sami zásobujeme hlavně prodejny v Brně a v okolí, jednou za dva týdny jezdíme i do Prahy a okolí,“ řekl Sedlák.

Tradiční jsou ze Šošůvky hlavně sýry a pasterované mléko a syrovátka. „Sýry děláme s příchutěmi bylinek, nebo dáváme přímo do nich ořechy, brusinky či slunečnicová semínka. Začali jsme dělat také jogurtové a kefírové mléko. Delší dobu nám trvalo, než jsme upravili kombinaci kultur tak, aby bylo chutné,“ popsal Sedlák. V posledních letech si získávají čím dál větší oblibu tvarohové výrobky. Ať už sladký tvaroh či tvarohový sýr. „Vyhledávají ho hlavně rodiče dětí, které nemohou kravské mléko,“ řekl Sedlák.

Zatímco v počátcích se téměř všechno dělalo ručně, s přibývajícím množstvím koz bylo potřeba pořídit zemědělskou mechanizaci a stroje do výroby. Aby se nemuselo kupovat žádné krmivo, obhospodařuje rodina 40 hektarů pozemků. Dvě třetiny jsou pastviny, třetina orná půda. „Všechno máme svoje, mícháme si i krmnou směs podle vlastní receptury. Kupujeme jen sůl a minerály,“ poznamenal Sedlák.

Když jde na pastvu za pěkného počasí, nezapomene se rozhlížet po okolních lesích, loukách a polích Moravského krasu. „Projel jsem hodně zemí Evropy, ale sem se vždycky rád vrátím. Myslím, že odtud je nejhezčí pohled na kras,“ poznamenal Sedlák.

Aby si ho užili i jiní, vítá na farmě i školy, školky či zájezdy důchodců. „Obvykle mají třeba hodinu dvě čas před prohlídkou jeskyní či po ní. Když je hezky, jdeme na pastvu a vykládám jim o chovu a výrobě. A děti celkem nerušeně poslouchají,“ těší Sedláka.

Co ho naopak trápí, je čím dál větší nárůst černé výroby z kozího mléka. „Na jedné straně je konkurence, vznikají registrované malé farmy. Na druhé, a to je špatné, vznikají takové, které se neregistrují a vyrábějí někde v garáži na černo. Zdaleka nemohou dosáhnout takové hygieny a trvanlivosti a kazí trh nejen cenou, ale hlavně kvalitou,“ poznamenal Sedlák.

ČTK

: Kozy

Related Posts

Liberecký kraj je na třetím místě v zemi v chovu koz

1. 6. 2015Karel Král

Evropský parlament schválil směrnici zakazující klonování zvířat

8. 9. 2015Karel Král

Veterináři zjistili chyby v chovech zvířat při desetině kontrol

5. 10. 2015Karel Král

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Mechanizace (24)
  • Politika a ekonomika (562)
  • Potravinářství (21)
  • Rostlinná výroba (429)
  • Ukázka z čísla (12)
  • Upoutávka na číslo (194)
  • Živočišná výroba (227)
  • Zprávy (66)

Latest Listings

  • PRODEJ KOMPLETNÍHO STÁDA KRAV – ČESTR
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Agrární komora Bio Bioplyn Brambory Burza Chmel Cukrová řepa Dotace Drůbež GMO Hnojivo Jablka Jarní práce Ječmen Kozy Kukuřice Květiny Maso Mléko mák Obilí ovce Ovoce Potraviny Pracovníci Prasata Pšenice Půda Restituce Ryby Réva vinná Sklizeň Skot Sucho Traktory Veterinářství Vysočina Víno Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Škůdci Žně

E-shop

  • Archiv čísel (1)
  • Knihy (6)
  • Předplatné (2)
Únor 2019
PoÚtStČtPáSoNe
« Led  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz