Europoslanci podporují myšlenku zavedení povinného označování země původu na masových a mléčných výrobcích, i pokud jde o zpracované potraviny. Zopakovali to v odhlasovaném usnesení ve Štrasburku. Povinné označování by mělo zvýšit transparentnost dodavatelského řetězce a udržet tak důvěru spotřebitelů v potraviny nabízené na pultech obchodů v Evropské unii.
Evropský parlament přijal již v minulosti několik usnesení týkajících se označování původu potravin. Ve svém usnesení z 11. února loňského roku europoslanci vyzvali Evropskou komisi, aby s cílem zaručit větší transparentnost v celém potravinářském řetězci a lepší informování evropských spotřebitelů předložila legislativní návrhy, na jejichž základě by se uvádění původu masa ve zpracovaných potravinách, například v lasagních či párcích, stalo povinným. Reagovali tak na tehdejší skandál s nepřiznanou koninou v některých výrobcích.
Komise však dosud žádný legislativní návrh nepředložila. Svůj postoj odůvodňuje náklady spojenými s povinným označováním původu, které by se následně promítly do zvýšených cen potravin a které by podle exekutivy EU spotřebitelé nebyli ochotní zaplatit.
„My zastáváme spíše pozici spotřebitelských organizací, protože průzkumy říkají, že spotřebitelé to chtějí. Samozřejmě oponuje se náklady a tím, že to nejsou stěžejní informace a že ten výrobní proces může být komplikovaný,“ řekla ČTK česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Jak vysvětluje, dnešní usnesení je vlastně otázkou na Evropskou komisi, po které se chtělo, aby vypracovala posouzení značení u některých komodit. „To komise představila a parlament se nyní ptá na některé další věci. Je to sledované téma, ale není to legislativa,“ dodala.
Skandál s nepřiznaným koňským masem v potravinách v Evropě vypukl v roce 2013. Tehdy se koňská DNA našla v mražených mletých karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Velké Británii. Později se ukázalo, že do podvodů s koninou byla zapletena jatka a obchodníci s masem od Rumunska po Nizozemsko. Výrobci nahrazovali levnější koninou dražší hovězí maso. Několik případů bylo v rámci aféry odhaleno i v České republice.
Podle průzkumu Eurobarometru z roku 2013 považuje 84 procent spotřebitelů v EU za nevyhnutelné uvádět původ mléka. Osmdesát osm procent spotřebitelů pak považuje za potřebné uvádět původ i jiných druhů masa než je hovězí, vepřové, skopové, kozí a drůbeží maso, na které se už povinnost uvádění původu vztahuje. Více než 90 procent oslovených spotřebitelů navíc považuje za důležité, aby se označoval původ masa ve zpracovaných potravinářských výrobcích.
ČTK