• Číst online
  • Předplatit
  • Inzerovat
  • Přílohy
  • Akce
  • E-shop
  • Kontakt
Produkt was added to your cart

Cukrovar Č.Meziříčí plánuje růst výroby na rekordních 140.000 tun

29. 10. 2017Rostlinná výrobaKarel Král

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech a druhým největším v ČR, v letošní kampani plánuje zvýšení výroby cukru zhruba o 12 procent na dosud nejvyšších asi 140.000 tun. Objem zpracované řepy by měl přesáhnout jeden milion tun. Cukrovar, který patří firmě Tereos TTD, zahájil řepnou kampaň 12. září a ukončit ji chce v závěru ledna. Řekl to zástupce ředitele cukrovaru Pavel Sychra.

Letošní vegetační podmínky jsou horší než loni, což se odráží v nižší cukernatosti cukrovky. „Podmínky nejdou letos ideální. Září bylo hodně deštivé, řepě chybí slunce,“ uvedl Sychra. Loni byla cukernatost řepy zpracovávané v cukrovaru na úrovni 19 procent, letos meziříčští cukrovarníci zatím očekávají pokles asi na 17,5 procenta. Kvůli dešťům má řepa i více hlinitých příměsí. Na některých podmáčených polích je tak sklizeň cukrovky velmi obtížná a pomalejší.

Cukrovar hodlá v nynější kampani zpracovat cukrovku z více než 12.000 hektarů polí zemědělců z Královéhradeckého a Pardubického kraje. V loňské kampani zpracoval cukrovku z plochy 11.700 hektarů. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru činí přes 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je v posledních letech Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje.

Meziříčský cukrovar disponuje denní zpracovatelskou kapacitou až 8000 tun. Větší je jen druhý cukrovar firmy Tereos TTD v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat 15.000 tun řepy. Meziříčský cukrovar má zhruba 120 stálých zaměstnanců a v řepné kampani nabírá dalších asi 60 pracovníků.

Farmáři na východě Čech patří mezi hlavní pěstitele cukrovky v zemi. Jen z Královéhradeckého kraje pochází téměř pětina produkce cukrové řepy v ČR. Větší plochy cukrovky letos sklízejí jen zemědělci ze Středočeského a Olomouckého kraje.

V Evropské unii letos k 1. říjnu po půl století skončily výrobní kvóty na cukr, což se odrazilo v rozšíření osetých ploch. „Pro první kampaň v liberálním prostředí jsme naplánovali navýšení výroby přibližně o 20 procent, což nám umožnilo především současné navýšení ploch cukrové řepy,“ uvedl agronomický ředitel firmy Tereos TTD Karel Chalupný. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve označil konec kvót za velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice.

ČTK

: Cukrová řepa

Related Posts

Výnosy brambor, kukuřice a cukrovky v Pardubickém kraji klesly

6. 3. 2018Karel Král

Sucho může snížit výnos cukrové řepy až o polovinu

17. 6. 2018Eva Makovičková

Řepaři a cukrovary se připravují na konec kvót

7. 4. 2016Karel Král

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Mechanizace (26)
  • Politika a ekonomika (592)
  • Potravinářství (24)
  • Rostlinná výroba (446)
  • Ukázka z čísla (12)
  • Upoutávka na číslo (227)
  • Živočišná výroba (239)
  • Zprávy (103)

Latest Listings

  • Zemědělské stroje – staré 1930
  • PRODEJ – VELKOOBJEMOVÉ KRMENÍ
  • Poptávám zemědělce

Štítky

Agrární komora Bio Bioplyn Brambory Burza Chmel Cukrová řepa Dotace Drůbež GMO Hnojivo Jablka Jarní práce Ječmen Kozy Kukuřice Květiny Maso Mléko mák Obilí ovce Ovoce Potraviny Pracovníci Prasata Pšenice Půda Restituce Ryby Réva vinná Sklizeň Skot Sucho Traktory Veletrh Veterinářství Víno Výstavy Včely Zahraniční obchod Zelenina Řepka olejná Škůdci Žně

E-shop

  • Archiv čísel (1)
  • Knihy (5)
  • Předplatné (2)
Prosinec 2019
PoÚtStČtPáSoNe
« Lis  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Kontakt

Profi Press, s. r. o., Jana Masaryka 2559/56b, 12000 Praha 2
+420 222 200 071
info@zemedelskytydenik.cz